Většina maminek má tendenci porovnávat vývoj svého miminka s ostatními. Některé se jen nenápadně podívají, cože už ovládá prcek na sousedním přebalovacím pultu v poradně. Jiné mají potřebu dovednosti svého mazlíka halasně vystavovat na odiv, případně vám ještě dobře poradí, čím to přesně je, že je jejich Kačenka tak šikovná. Z jejich pohledu, který vrhají na vašeho Káju, si jasně přečtete, co si o vašem synovi myslí…

Jak je to s pohybovým rozvojem?

Tabulky dovedností, které mají děti ovládat v tom kterém měsíci, jsou pouze orientační. Každé dítě je jiné a má už předem v genetické výbavě zakódováno, kdy je na kterou činnost připravené. V té době ji také začne dělat. Rozdíly mezi jednotlivými dětmi mohou činit i několik měsíců. Rozhodně dítěti neprospějete, když ho budete například od osmi měsíců vodit za ručičky a chodit s ním. Všechno má svůj čas.

Co se děje do jednoho roku?

Právě v kojeneckém věku dochází k zakřivení páteře a nosných kloubů.

  • Novorozenec – Na svět přicházíme s rovnou páteří. Proto se miminka nechávají spát na rovné podložce, bez podkládání hlavy.
  • Pase koníčky – Okolo třetího měsíce věku dítě již udrží v poloze na bříšku chvíli zvednutou hlavičku. Právě její zvedání vytváří vyklenutí krční páteře dopředu.
  • Už sedí – V šesti měsících už některé děti chvíli sedí bez opory. Zatím se ale většinou nedokáží samy posadit. Právě sezení formuje hrudní páteř – vyklene se dozadu.
  • Obrací se, posazuje – Okolo devátého měsíce věku, se již děti většinou samy bezpečně posadí. Umí se obrátit na bok a na bříško. Většinou se plíží, nebo lezou po kolenou.
  • Jeden rok – V jednom roce věku se děti staví u nábytku. Některé dělají první krůčky, umí se již samostatně postavit. Při vzpřímeném postoji se formuje bederní páteř, vyklene se dopředu.

Dítě se nemá nutit

Pro správný vývoj pohybového aparátu je důležité, aby děti nebyly přetěžovány. Dítě, které samo nesedí, se nemá do sedu nutit a různě vypodkládat polštáři. Velmi častou chybou je také předčasné chození – vodění dítěte za ručičky v době, kdy ještě na chůzi není v žádném případě připraveno. Pokud máte pocit, že se váš poklad nerozvíjí jak by měl, upozorněte na tento problém pediatra. Včasnou rehabilitací se dá mnohé napravit…

Kafe.cz zjistilo: Názory odborníků

Na otázky odpovídají dětské fyzioterapeutky z oddělení rehabilitace a léčby bolesti Polikliniky Prosek v Praze 9: Romana Řezníčková, Marcela Volavková a PhDr. Jana Tůmová, PhD.

Jaké jsou mezníky ve vývoji dítěte?

Do 6 měsíců by se miminko mělo otočit na bříško, ale správným způsobem, to znamená, že nejde přes záklon. Jsou děti, které to zvládnou již ve 4 měsících, ale 6 měsíců je nejzazší termín. Často se také stává, že k nám maminka přivede za ruku devíti až desetiměsíční dítě – tedy spíš přivláčí, protože dítě samozřejmě samo ještě chodit neumí. A když se zeptáme, co dítě samo spontánně umí, zjistíme, že téměř nic. Ani se otočit na bříško a polohu na bříšku nesnáší, protože ji nezvládlo. Je to způsobeno většinou tím, že maminka je dejme tomu v 6 měsících posadila. Dítě teď chce sedět samozřejmě pořád, je spokojené, vsedě si hraje, matka je spokojená, že je dítě hodné a netuší, že mu tím předčasným posazením narušila další spontánní vývoj. Pasivní posazení dítěte je nejčastější chybou – dokud si dítě samo nesedne, v žádném případě by sedět nemělo, stejně tak jako když si v náručí začne stoupat na klín matky, není to rozhodně povel k tomu začít je učit chodit!

Kdy se tedy dítě samo posadí?

Samo si sedne nejdřív v 8 měsících až z polohy na čtyřech, jenže maminka má pocit, že už klidně může sedět v půlroce a neví, že mu tím zablokuje veškerý další spontánní vývoj, protože dítě odmítá lézt a dělat další věci.

A proč maminky tak předbíhají vývoj a děti předčasně posazují, aby si v sedě hrály a nezlobily?

Máme pocit, že nejčastěji začnou děti posazovat, když se pediatr při půlroční prohlídce zeptá, zda už dítě sedí. Zřejmě mají pocit, že už by to mělo dělat a začnou je posazovat. Pro zdravý vývoj dítěte ale udělají rodiče nejvíc, když je dají na zem na deku a nechají je prostě jeho vývoji, aby se mohlo překulovat, aby se snažilo dostat na kolínka apod. V žádném případě by je neměli dávat do různých hopsadel a chodítek – to je vyloženě škodlivé, i když se stále vyrábějí a prodávají. Nejzdravější způsob pohybu je pro dítě lezení a je strašně důležité, aby dítě toto stadium nejen nepřeskočilo, ale aby lezlo co nejdéle. Tedy žádná chodítka, žádné vodění za ruce!

Zdroj: http://sedmikraska.mb-net.cz