Dětští lyžaři vyžadují zvláštní péči. Rostou jako z vody a novou výbavu by si zasloužili téměř každoročně. Velkou roli při výběru jejich lyží hraje také design a barva. Malé sportovce totiž častěji zaujme vzhled než konkrétní technická specifikace. Pravdou zůstává, že dětské lyže se technicky neliší tolik jako modely pro dospělé. I tak se ale vyplatí věnovat jejich výběru patřičnou pozornost.

Jak vybrat dětské lyže?

Dle odborníků můžete s tréninkem začít už ve 2-3 letech věku dítěte. Zapomeňte na malé plastové lyžičky, ty se hodí spíše k domácímu cvičení. Na svahu by s nimi dítě kvůli špatnému vyvážení ztrácelo rovnováhu a zbytečně padalo. Pro úplný začátek „medvídkové“ lyžičky samozřejmě stačí, ale po překonání počáteční neobratnosti sáhněte po lyžích s bezpečnostním vázáním, jako mají dospělé modely.

Základním předpokladem dobrého výběru je správná délka lyží. Nesmí být dlouhé, ani příliš krátké. Obecně by lyže měly dosahovat mezi bradu a kořen nosu.

Konstrukce jednotlivých modelů se začínají lišit až při délce nad 130 centimetrů. Drtivá většina lyží v tomto segmentu je zaměřena na začátečníky, pohodlně si na nich ale zajezdí i pokročilejší. Obecně si nezkušení lyžaři poradí spíše na měkkých lyžích s větší flexí. Jsou snáze ovladatelné a stabilnější. Pro ty, kteří už jízdu na základní úrovni zvládli, najdete na trhu propracovanější kousky s dřevěným jádrem. Lyžování na nich bude zase o kousek zábavnější.

S rozvahou vybírejte i obuv. Lyžáky musí sedět co nejpřesněji. Rozhodně nekupujte větší velikost s tím, že dítě do ní doroste. Dobře padnoucí bota znamená pohodlí a v konečném důsledku i vyšší bezpečnost. Poslední trendy pak velí ubírání přezek na zapínání.

Hned ze začátku nedávejte dětem hůlky. Dokud se nenaučí alespoň základy lyžování, tak jim budou spíše překážet. Snadno vedou také ke špatné technice, jelikož se do nich dítko zapírá.

Pro tuto lyžařskou sezonu jsme vybrali 5 lyží, s nimiž si vaše ratolest osvojí správnou techniku a nabyde potřebné zkušenosti. Lyžovačka musí být pohodlná, bezpečná a zábavná, to je přece ze všeho nejdůležitější. Všechny tyto vlastnosti vybrané modely lyží splňují.

SALOMON X-RACE JR M + EZY7

Odborníci ze Salomonu vyvinuli skvělé závodní lyže, na kterých mohou mladší lyžaři nabírat zkušenosti na svahu. Konstrukce modelu využívá unikátní kombinaci vláken, která snižuje jeho hmotnost a navíc výrazně zlepšuje ovladatelnost. Lyže X-RACE JR M odpustí dítěti mnohé nedostatky v technice a to se pak může plně soustředit na svůj výkon.

Lepší pocit z lyžovačky zaručí patentovaná technologie Easyflex. Tento systém vyvinuli speciálně pro dětské lyže Salomon. Umožňuje použít méně materiálu, tloušťka hrany je tak menší a model má pod vázáním měkčí flexi. Co to ve výsledku pro malého lyžaře znamená? Snadné zatáčení, rychlejší progres a menší únavu.

Všestranný systém Easytrak je předem nastavený pro všechna vázání mezi C5 a L10. Za zmínku stojí i carve rocker, který je vyvinutý speciálně pro jízdu na tvrdém sněhu. Je extrémně krátký a s jeho nízkým profilem přichází i přesné řízení, snadná manipulace, přilnavost hran a dobrá stabilita. Vaše ratolest si díky tomu snadno osvojí umění carvingu. Zvlášť vyztužený svrchní plát účinně chrání povrch lyží. Nemusíte se bát, že se poškodí hned při prvním pádu nebo kolizi ve frontě na vlek.

BLIZZARD RTX JR

Juniorské lyže Blizzard RTX JR si hravě poradí s upravenou i neupravenou sjezdovkou. Klasické Camber prohnutí představuje vhodnou volbu pro všestranné all mountain lyžování nebo dokonce freestyle. Tato úprava má na svědomí onu mezeru mezi lyžemi viditelnou při vzájemném spojení skluznic. Kontaktní body s povrchem sjezdovky jsou špičky a paty lyže. Hlavní předností je stabilita v rychlosti a precizní ovladatelnost na tvrdém terénu.

Díky kompozitovému jádru má model dostatečně měkkou konstrukci. Pro větší odolnost je ještě zpevněna dvojitým sklolaminátem a jednoduše se ovládá i úplným začátečníkům.

Povrchová úprava DuraTec dělá povrch lyží odolnějším. Jen tak snadno se nepoškrábe a vaše ratolest si jich užije o mnoho déle.

FISCHER STUNNER JR. RAIL

Propracované sjezdové lyže pro juniory Fischer Stunner JR. Rail jsou úžasně lehké a snadno ovladatelné. Širší geometrie konstrukce má na svědomí výtečnou všestrannost tohoto modelu. Díky Freeski rockeru vaše dítě snadno zvládne obloučky. Unikátní podložka pod vázáním JR. Rail navíc umožňuje jednoduché přenastavení na konkrétní velikost nohy.

Jádro Air Power se vyznačuje menší hustotou a účinně snižuje hmotnost lyží. S tím jde ruku v ruce snadná manipulace, která vaše dítě zbytečně nevysílí. Výraznou roli zde hraje také technologie Fiber Tech, která jezdci zajistí velmi dobré reakce v obloucích.

FISCHER PROGRESSOR JR.

Už zítřek může být prvním dnem kariéry vašeho malého šampiona. S juniorskými lyžemi Fischer Progressor Jr. se hravě naučí jízdu v obloucích a celkově zlepší techniku. Stejně jako u předchozího modelu zde najdete podložku JR. Rail umožňující snadné nastavení na požadovanou velikost skeletu boty.

Stavba lyží je celkově podobná modelu Stunner JR. Rail. Použito bylo i konstrukční jádro Air Power. Úžasná lehkost je už samozřejmostí. Jedinečná síť skleněných vláken usnadňuje jízdu v obloucích. On-piste rocker přichází s kratší kontaktní délkou lyží. Pro dítko to znamená, že se mu bude snáze přecházet do oblouku. Extrudovaný materiál skluznice zlepšuje odolnost celého modelu.

Zdroj: Youtube

Völkl RTM JR Motion

Model určený jak úplným začátečníkům, tak i mírně pokročilým dětem, které si chtějí osvojit jízdu na hranách. Díky jednoduchému ovládání si váš potomek maximálně užije lyžovačku a rychle zdokonalí techniku jízdy.

Vázání lyží má posuvnou špičku a patu. Snadno a rychle jej nastavíte na různé velikosti boty. Lyže proto nebudete muset měnit pokaždé, co dítěti poroste noha. Kompozitová konstrukce snižuje celkovou hmotnost. Model je lehce ovladatelný a malému lyžaři odpustí řadu technických nedostatků.

Použitý Tip rocker je zárukou stability v oblouku. Usnadní lyžování a vaše ratolest si své první sjezdy vychutná plnými doušky, bez jakýchkoliv starostí. Systém vázaní 3Motion Junior poskytuje snadný průhyb lyže po celé její délce. Účinně usnadňuje jízdu a splňuje všechny bezpečnostní požadavky.

Závěrem ještě dodáme, že je finančně výhodnější kupovat lyžařské vybavení pro děti z bazaru nebo jej půjčovat ve specializovaných půjčovnách. Předejdete tak nepříjemným starostem, pokud dítěti poroste noha nebo během roku rychle povyroste. U půjčoven dostanete vždy plně oservisované vybavení, které navíc můžete v průběhu sezony měnit.

Jestliže vaše ratolest dědí lyžařskou výbavu po starších sourozencích, vždy mějte na paměti, že musí odpovídat jeho výšce a váze.

Zdroj: Youtube