Nezájem o dítě

Žiji už několik let s přítelem, pořídili jsme si vlastní bydlení. Jsme spolu šťastní, ale mě trápí jedna věc. Mám starší sestru, která bydlí nedaleko nás. Několik let žila s jedním mužem, narodila se jim dcera. Ten muž potom sestru opustil a přestal se úplně zajímat i o dítě. Sestra se po tom rozchodu hrozně změnila, hlavně se úplně přestala starat o svoji dceru, která by teď měla jít do školky. Nejenom že si jí nevšímá, nepovídá si s ní, nehraje, ale ani se nestará o její jídlo, hygienu atd. Holčička je pořád špinavá, hladová, k jídlu dostane za den třeba dva rohlíky. Sestra věčně sedí u počítače a sjíždí internetové seznamky, nebo se věnuje sobě a pánským návštěvám, které má. Už jsem s ní tolikrát mluvila, aby se dceři víc věnovala, i jsme se pohádaly, ale nic se nezměnilo.

Pomoc

Když mám volno v práci, beru si neteř k sobě, zařídili jsme jí u nás i pokojíček, nakupuji jí oblečení, jídlo, hygienické potřeby. S mým přítelem jsme jí museli koupit i zimní boty a bundu, protože nic neměla. Máme ji oba rádi a ona má ráda nás, myslím, že nás má radši než svou matku. Mám strach, že až půjde do školky, učitelky by mohly nahlásit zanedbání péče, a mohla by se o to začít zajímat sociálka, třeba neteř dokonce odebrat.

Svěření do péče

Napadlo mě, že bych mohla požádat o svěření neteře do své péče. Můj přítel by nebyl proti, ale sestra o tom nechce ani slyšet. Přitom si nechce dát říct a o dceru se trochu starat. Moji rodiče se tváří, že nic nevidí, nechtějí to řešit, a naopak na mě koukají jako na někoho, kdo chce sestru připravit o dítě. Ona je vždycky pozve, všechno uklidí, nachystá, ale to je jen na tu návštěvu. Po zbytek doby je tam nepořádek, smrad z cigaret a prázdná lednice. A v tom neteř vyrůstá, ale sestře je to jedno, vlastně si své dcery vůbec nevšímá.

Hledání řešení

Jsem z toho nešťastná, nechci udělat nějaký rozkol v rodině, ale na druhou stranu je mi neteře opravdu líto. Myslím, že potřebuje pomoct, a sestra vlastně asi taky, i když jakoukoliv pomoc odmítá. Ale nevím, jak to nejlépe udělat. Samozřejmě že nejlepší by bylo, aby se sestra vzpamatovala a začala se o dítě starat, ale jak toho dosáhnout?

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.