Bydlení s tchyní

S manželem bydlíme v dvojdomku, na naši část máme hypotéku. V druhé části bydlí manželovi rodiče. A to je kámen úrazu. Obě části jsou totiž volně průchozí a tchyně toho zneužívá. Bez vyzvání k nám kdykoliv chodí, ani nezaklepe, dokonce sem chodí, i když jsme pryč. Já si do jejich poloviny nedovolím jít bez vyzvání, natož když nejsou doma. Chová se tady jako ve svém, klidně nám chodí do skříní, prohlíží věci, dokonce tady vytírá nebo myje nádobí, když jsem v práci, ačkoliv jí o nic takového neříkám. Naopak, je normálně uklizeno, máme myčku a rozhodně nepotřebuji, aby to dělala. Ale ona tím chce asi dokázat, že jsem špatná hospodyně a že bez jejího přičinění to nejde.

Ztráta soukromí

Pořád mi do všeho mluví, i co se týká našeho pětiletého dítěte, málo se mu věnuju, málo ho oblékám (přitom to není pravda), pořád mu nosí něco k jídlu, i když je zrovna po jídle a pochopitelně už nemá chuť. Pak si myslí, že jsem ho navedla, aby to od ní schválně nejedlo. Manžel jezdí z práce domů jen na víkendy, samozřejmě se na sebe těšíme a chceme si udělat hezký večer. Ale ona už nás kolikrát vyrušila, když i večer bez ohlášení najednou přišla s nějakou malichernou záminkou.

Bohužel nechodí ani do práce, když zrušili její místo, šla do předčasného důchodu. Nemá co dělat, tak neustále otravuje nás. S tchánem takový problém není, ještě na zkrácený úvazek pracuje, ale i když je doma, tak naše soukromí respektuje, vycházíme spolu dobře. Ale tchyně si prostě dělá, co chce.

Vztah s manželem

Mluvili jsme o tom s manželem, ten s ní několikrát mluvil a zdůraznil, že si nepřejeme, aby k nám takhle bez dovolení chodila. Ona to vždycky vydrží pár dní, a začne nanovo. Ještě mě pak pomlouvá, že mi nic zlého nedělá, a já na ni žaluji a navádím proti ní jejího syna. Jsem z toho opravdu nešťastná. Byla bych nejradši, kdybychom se odstěhovali, protože tohle je strašně nepříjemné a také mám strach, aby to nenarušilo náš vztah s manželem. Máme hezký vztah, záleží mi na něm a nerada bych o něj přišla. Ale protože tady máme hypotéku, nemůžeme se nikam odstěhovat, pronajmout si další byt už bychom finančně nezvládli. Mohli bychom sice tu naši polovinu pronajmout, ale s tím by tchyně určitě nesouhlasila, a navíc by to s ní asi nevydržel žádný nájemník. A manžel má ten dům rád, vybudovali jsme si to spolu, mně se tady taky líbí, ale ta dotěrná osoba všechno kazí.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.