Rodiče

Manželství mých rodičů bylo vždycky pěkné, byla u nás pohoda a já i moje sestra máme na dětství hezké vzpomínky. Bohužel když bylo otci 52 let, zemřel při autonehodě. Nebyla to jeho vina, vždycky byl zodpovědný řidič, ale nepočítal s tím, že do něj z vedlejší silnice vrazí frajírek s alkoholem v krvi. Zemřel na místě, i když se mu záchranáři snažili ze všech sil pomoct.

Těžké období

Pro nás všechny tři holky, jak nám táta říkal, to byl hrozný šok, i když už jsme byly se sestrou dospělé. Máma se z toho zhroutila, několik let brala antidepresiva, aby mohla fungovat. Snažily jsme se ji se sestrou rozptýlit, měla od sestry malého vnuka (toho zažil ještě táta), i já jsem se vdala a narodily se nám dvě děti. Postupem času se to začalo lepšit, máma byla veselejší, rozptýlení měla i v práci a taky měla dobrou kamarádku, s kterou začala chodit na výlety a třeba do divadla, tak jsme si v rodině mysleli, že to nejhorší je za námi.

Nová známost

Pak si ale máma našla novou známost, prý přes internet. Byly jsme z toho se sestrou trochu rozpačité, ale říkaly jsme si, že i když nám jako dětem je to třeba nepříjemné, tak že je to přirozené, je vdova už nějakou dobu, proč by nemohla mít vztah. Máma se do nového partnera očividně zamilovala, začala se o sebe hodně starat, nakoupila si nové oblečení. Tak jsme si nakonec se sestrou říkaly, že jí to prospěje.

Podivná existence

Když nám ale nového přítele představila, byl to šok. Byl jen o málo starší než já se sestrou a takový vykuk od pohledu. Představil se jako podnikatel, ale postupně jsme s rodinou pochopili, že je to spíš takový kšeftař, co se pohybuje na hraně zákona. Snažili jsme se mámě takovou známost rozmluvit, ale ona si nedala říct. Pak nám jednoho dne oznámila, že se vzali a že se stěhuje za ním, do města daleko od nás. Byli jsme z toho v rodině jako opaření.

Problémy

Máma se nastěhovala k němu do malého podnájmu, samozřejmě musela pustit práci, kterou tady měla, a tam stejnou nesehnala, takže jenom občas chodí na brigády. On je taková slibotechna, pořád sliboval, jak zajistí lepší bydlení atd., ale skutek utek. Teď navíc začal mít nějaké zdravotní problémy a taky po něm jde policie kvůli podezření z podvodu.

Jiné možnosti

Máma mi pořád volá, jak se jí po nás stýská, jak je nešťastná, ale taky co chudáček její manžel, co by si počala, kdyby ho zavřeli… Snažili jsme se ji přimět k návratu zpátky, můj švagr dokonce nabídl práci i jejímu manželovi. Ale její manžel se stěhovat nechce, pracovat asi taky ne, a máma ho nechce opustit. Pořád nás tam zve, ale mně ani sestře se tam vůbec nechce, zvlášť když o nás náš nový „tatínek“ prohlásil, že chceme zničit jejich manželství a mámu chceme zpátky jen proto, aby nám pomáhala s dětmi.

To samozřejmě není pravda, jsme se sestrou nešťastné z toho, jak se máma zahazuje, navíc ani ona se nezdá být úplně spokojená, ale nechce to nijak řešit. Tajně doufáme, že ho opravdu zavřou, snad by to mámě otevřelo oči a vzpamatovala by se…

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.