V galerii najdete tipy, jak vycházet s partnerovou rodinou v manželství i po rozvodu.

Konec

"Vanda Králová a Michal Král jsou rozvedeni." Slova soudce mi zněla jako slavnostní píseň. Nechci se rozepisovat o tom, jak tristní bylo moje manželství. Vdávala jsem se zaslepená láskou a neviděla, jaký je muž hulvát a sobec. Otázka péče o děti pro mě byla jasná. Proč bych je měla mít na krku jen já? Vydupala jsem si střídavou péči. Michal nebyl nadšený a argumentoval tím, že já jsem matka a mám s dětmi krásný vztah, ale soud dal za pravdu mně. Děti nejsou jenom radost, tak ať si to zkusí. Jako manžel i otec byl prozatím na baterky.

Dělba lásky

Starší dcera pravidelné stěhování neřeší, je jí osm let a má svůj svět. Syn je ale ve věku, kdy se nechá opít rohlíkem. Po dvou týdnech u otce je naprosto nezvladatelný a zkouší na mě různé triky. Ani po rozvodu ze sebe špínu bývalého a jeho povedené rodinky nedokážu smýt. První tři dny po návratu předvádí jeden hysterický výstup za druhým. "Chci k babičce. Mám tě rád, ale ona je lepší." Slova, která mě bodají přímo do srdce. V čem ta jízlivá ženská, která mi celé roky házela klacky pod nohy a před Michalem mě jen pomlouvala, může předčit vlastní mámu? Dá mu všechno. Může se dívat celý večer na televizi, může se ládovat sladkostmi, může jít spát bez sprchy. Co si její vnouček zamane, to je jí rozkazem.

Když mi syn znovu předhodil, že chce k babičce, odpověděla jsem sice rázně, ale neočekávala jsem odpověď. "Tak mě tam zavez," odpověděl a se sbaleným kufříkem čekal u dveří. Mám obě děti ráda a říkáme si to každý den před spaním. Se synem dokonce hrajeme tradiční "kdo víc".

Co dál?

Vím, že mě má rád, říká mi to a chová se tak, během dne si chodí pro pusinky a pro krátká objetí, ale když by si musel vybrat, je mi jasné, že bych skončila na druhé koleji. Bojím se, že se tchyně s bývalým mužem chytnou příležitosti a využijí synovu zranitelnost a poženou mě k soudu. Nevěřím tomu, že by si syn u psychologa vybral mě. Nebudu ho ale rozmazlovat a dávat mu lásku najevo penězi, hračkami a ústupky. Mám svou hrdost, jsem dospělá a děti se mnou zametat nebudou. Přesto by mi odloučení zlomilo srdce. Říkám si, jestli jsem neudělala chybu, když jsem bojovala o střídavou péči. Možná by byl život bez dětí lepší. Za manželstvím bych udělala tlustou čáru a nemusela s rozčilovat.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.