V galerii najdete seznam nejzásadnějších změn po porodu.

Trable

Ahoj, mám velké trápení. Mám sedmiletou dceru. Bohužel není moje, ale sestry. Je o osm let mladší a až do puberty to byla hodná holka. Pak se ale přidala k partě, začala kouřit a pít, kašlala na školu, kradla rodičům peníze. Nic nepomáhalo, zkoušeli na ni tresty i domluvy. Po tom, co vykradla obchod, skončila v diagnostickém ústavu.

Obrat

Po návratu domů to vypadalo, že se změnila. Trvalo to ale jen chvíli. Vrátila se k drogám a vydělávala si na ně vlastním tělem. Rodiče z ní byli nešťastní a máma kvůli ní probrečela celé noci. V osmnácti se sbalila a odešla. Nic jsme o ní nevěděli. O několik měsíců později se u dveří objevila s břichem. Prosila, jestli může zůstat. O svém životě ani otci se ale nezmínila. Myslím, že ani ona sama to nevěděla. Zůstala doma. Všichni věřili, že ji dítě změní a bude z ní dobrá máma.

Pryč

Po narození Leničky ale začala znovu mizet, vracela se až nad ránem a byl z ní cítit alkohol. Přišla za mnou a svěřila se, že nikdy neměla mít dítě a chce pryč. Nedala si říct, už byla rozhodnutá. Její dceru jsem dostala do péče já. Měla jsem vlastní bydlení, manžela a dvě vlastní děti. Lenka vyrostla v krásnou holčičku, je moc chytrá a šikovná.

Krok zpátky

Před časem zazvonil telefon a na druhém konci se ozvala sestra. Žádala mě o setkání s dcerou. Změnila se, má stálého partnera, miminko. Po sedmi letech si uvědomila, co udělala. A mrzí ji, že tolika lidem ublížila. Chce Leničku zpátky, má pro ni doma připravený pokojíček a bude o ni bojovat. Odsekla jsem jí, že si to musím promyslet a malou na to připravit.

Vůbec nevím, co dělat. Po sedmi letech je Lenka jako naše vlastní dcera. Moc ji s manželem milujeme.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.