Piškotová roláda s pikantními dušenými jablky
Co budete potřebovat: na těsto: 2 vejce, 60 g cukru, 50 g hladké mouky, 20 g solamylu, špetku soli; na náplň: 3 jablka, 200 ml bílého vína, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce cukru, 1 lžíci čerstvého nastrouhaného zázvoru
Postup:
1. V míse vyšleháme žloutky s třetinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevna. Postupně vešleháme zbylý cukr a vyšleháme tuhý sníh. Postupně do něj vmícháme střídavě žloutkovou pěnu a prosátou mouku smíchanou se solamylem.
2. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 12 minut dozlatova. Plát těsta necháme lehce zchladnout, překlopíme ho na čistou vlhkou utěrku, stáhneme z něj papír na pečení, plát i s utěrkou stočíme do rolády a necháme vychladnout.
3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na kostičky. V kastrolu svaříme víno s cukrem, přidáme polovinu jablek a rozvaříme je. Pak přidáme zbylá jablka, šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a trochu vody a krátce podusíme. Za stálého míchání přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný v 0,5 dl vody a mícháme do zhoustnutí.
4. Piškotový plát rozbalíme, potřeme ho připravenou jablečnou náplní, stočíme do rolády, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme alespoň 2 hodiny v chladu rozležet.
Kafe.cz radí:
- Roládu před podáváním nakrájejte na řezy a každý ještě ozdobte ušlehanou šlehačkou nebo kapkou červené zavařeniny.
Čokoládový poridge s pikantními kandovanými pomeranči
Co budete potřebovat: 40 g čokoládových müsli, 50 ml plnotučného mléka, 1 pomeranč, 50 ml kokosového mléka, 1 feferonku, cukr, sůl
Postup
1. Do hrnce dáme mléko, vaříme na mírném ohni, nasypeme do něj müsli a necháme vařit do zhoustnutí.
2. Připravíme si pánev. Oloupeme pomeranč, jeho půlku do ní vymačkáme a druhou část oloupeme na měsíčky a nasypeme ke šťávě. Přidáme kokosové mléko, sůl, cukr a feferonku zbavenou semínek a jemně nasekanou. Zredukujeme na hustou hmotu.
Belgické vafle s chantilly krémem
Co budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 50 g cukru, 20 g droždí, 50 ml vlažného mléka, 3 vejce, 80 g másla, 100 ml oleje, moučkový cukr, čerstvé ovoce podle chuti; na chantilly krém: 250 ml smetany na šlehání, 1 vanilkový lusk, 50 g moučkového cukru
Postup:
1. V míse smícháme mouku, cukr, rozdrobené droždí, mléko, vejce a rozpuštěné máslo a umícháme řidší těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
2. Mezitím připravíme krém. V kastrůlku svaříme smetanu s podélně rozkrojeným vanilkovým luskem a cukrem a směs necháme vychladnout.
3. Vaflovač lehce potřeme olejem a nahřejeme. Nalijeme do něj vykynuté těsto tak, aby po celé ploše tvořilo tenkou vrstvu, přiklopíme a vafle upečeme dozlatova. Takto postupně upečeme vafle z celé dávky těsta.
4. Z vychladlé smetany odstraníme vanilkový lusk a vyšleháme ji dotuha.
5. Teplé vafle nakrájíme na menší kousky, obalíme je v cukru, rozdělíme na talíře a každou porci doplníme mističkou s trochou krému a nakrájeným čerstvým ovocem.
Kafe.cz radí:
- Pokud nechcete připravovat krém, nahraďte ho hustým bílým jogurtem, který podle chuti přisladíte vanilkovým cukrem.