Burger s avokádem

1 porce

130 g mletého hovězího masa
1 lžíce oleje
½ zralého avokáda
2 cherry rajčátka
1 polévková lžíce limetové šťávy
sůl, pepř
1 velká celozrnná houska
hrst nakrájeného listového salátu
červená cibule
1 lžíce tatarské omáčky Hellmann´s

Postup:
Maso opepříme a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut zatuhnout. Mezitím si připravíme avokádovou pomazánku. Avokádo umačkáme vidličkou, přidáme na kostičky nakrájená rajčátka, osolíme, opepříme a dochutíme limetkovou šťávou.

Na pánvi rozehřejeme olej, maso zprudka orestujeme z obou stran, necháme cca 5 minut odpočinout a poté osolíme. Housku rozkrojíme napůl a pod grilem obě části otoustujeme z obou stran. Na spodní díl namažeme tatarskou omáčku Hellmann´s, naaranžujeme salát, položíme maso, několik tenkých nudliček červené cibule, navrstvíme avokádovou pomazánku a přiklopíme křupavým „víčkem“ housky.

Tofu burger

1 porce

100 g tofu
lžička sekaného tymiánu
sůl, pepř
1 lžíce oleje
1 velká celozrnná houska
1 lžíce tatarské omáčky Hellmann´s
několik listů mladého salátu
2 plátky rajčete
2 lžíce tmavých oliv
snítka sekané pažitky

Postup:

Tofu rozmačkáme, osolíme, opepříme, přidáme tymián a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj jednu placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut zatuhnout. Na pánvi rozehřejeme olej, tofu zprudka orestujeme z obou stran dozlatova.

Housky rozpůlíme, pod grilem všechny části otoustujeme z obou stran. Na spodní díl dáme polovinu tatarské omáčky Hellmann´s, na ni salát, plátky rajčat. Položíme opečené tofu, pomažeme druhou částí tatarské omáčky Hellmann´s a posypeme nasekanými olivami a pažitkou.

Mr ‘Sunny side up’ burger

2 porce

360 g předního hovězího
sůl
pepř
4 plátky cheddaru
2 polévkové lžíce ostré hořčice
2 vejce
2 střední cibule
kousek másla
40 g medu
2 polévkové lžíce Hellmann’s tatarské omáčky
4 listy hlávkového salátu
2 bulky na burger
4 celá rajčata
plechovka krájených rajčat
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
cibule
červená chilli paprička
limetka
cukr

Postup:

Maso si umelte na strojku s hrubší deskou, dejte ho do mísy, přidejte hořčici a opepřete. Z připravené masové směsi vytvarujte 2 pěkné burgery o trošku větší než houska. Nechte je chvilku odpočinout a pak je opečte na grilu nebo na pánvi z každé strany zhruba 6-8 minut. Upečené burgery osolte a nechte je odpočinout.

Cibuli nakrájejte na kolečka, osmažte na pánvi s kouskem másla a solí. Až cibulka zesklovatí, přidejte med a opékejte do zlatova. Vezměte si hlubší pánev, ve které smícháte plechovku rajčat, na kostičky nakrájená čerstvá rajčata, najemno nasekanou chilli papričku, rajčatový protlak, nasekanou cibuli, sůl a pepř. Směs přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Dochuťte troškou cukru a limetkové šťávy.

Mezitím si připravte z vajec volská oka a opečte rozkrojené housky z vnitřní strany. Vezměte spodní část housky, pomažte jí jemně Hellmann’s tatarskou omáčkou, přidejte plátek hlávkového salátu, lžíci Hellmann’s tatarské omáčky, upečený burger, připravenou chilli omáčku, pořádnou porci zlatavé cibulky a navrch dejte volské oko a přikryjte vrchní částí housky pomazané Hellmann’s tatarskou omáčkou. Podávejte s pořádnou porcí domácích hranolek.

Tip: Pokud nemáte čas na přípravu chilli omáčky, vyzkoušejte Hellmann’s grilovací omáčku Chilli sauce!

Lososový samurai burger

2 porce

300 g lososa (filet)
sůl, pepř
20 g medu
2 fíky
1 čínské zelí
50 g sojové omáčky
2 polévkové lžíce wasabi pasty
4 polévkové lžíce Hellmann’s tatarské omáčky
2 hamburgerové housky
1 limetka
20 g černého kaviáru

Postup:

Filet z lososa rozdělte na dvě porce, osolte, opepřete a zprudka je opečte na pánvi. Zhruba 3-4 minuty. Pak pánev vypněte, potřete povrch lososa medem a nechte ho na rozpálené pánvi dojít. Fíky omyjte, rozkrájejte na plátky a opečte je na pánvi. Jakmile se rozvoní, přidejte med s troškou másla a ještě chvilku opékejte, až se medem obalí všechny plátky.

Čínské zelí nakrájejte na slabé proužky, osmahněte na rozpáleném másle a přidejte sojovou omáčku. Opékejte, až zelí změkne. Smíchejte Hellmann’s tatarskou omáčku s wasabi pastou a vytvořte hladkou omáčku, ochuťte limetkovou šťávou.

Opečte si hamburgerovou housku z vnitřní strany. Na spodní část opečené housky naneste připravenou Hellmann’s tatarskou omáčku s wasabi pastou, přidejte zelí, položte plátek lososa, na který vyskládejte fíky, kaviár a přiklopte druhou polovinou housky s pořádnou porcí wasabi tatarské omáčky.