Příprava grilování krok za krokem

Pro zajištění hladkého průběhu grilovací party je dobré držet se osvědčeného postupu, který usnadní přípravu na grilování. Přinášíme vám podrobný návod, jak postupovat a šikovné tipy a inspirace, na co nezapomenout.

Několik dní předem

Naplánování data je dobré v dostatečném předstihu. Časová rezerva přijde vždy vhod. Nejenže se sami stihneme na party v klidu připravit, ale stihneme pozvat hosty a ověřit jejich účast.

Stanovení počtu lidí je také důležité. Při neformálním večírku je nutné počítat s tím, že nedorazí přesně stanovený počet lidí. Musíme být proto nachystáni na vyšší účast a mít v záloze více kusů nádobí i dostatek jídla, ale je dobré být připraven i na to, že část hostů nepřijde a nezanedbatelné množství jídla zbude. Takže je vhodné rezervovat si místo v mrazáku nebo se zbytky z grilu počítat k obědu na příští den.

A teď menu. Podle toho, jaké máme pozvané hosty, naplánujeme menu. Pokud jde o naši rodinu či dobré přátele, víme, čím jim přijdeme k chuti, případně, jestli snesou kulinářský experiment. V případě neznámých strávníků saháme k osvědčeným a vyzkoušeným receptům. I tak není možné, obzvlášť ve větším počtu lidí, uspokojit chutě každého hosta.

Jestliže ale chceme být pozornými hostiteli, je dobré počítat se specifickými skupinami strávníků: Například s tím, že pro děti jsou nevhodná pálivá a hodně aromatická jídla. V případě, že víme, že dorazí také zapřisáhlý vegetarián, připravíme alespoň jedno jídlo v bezmasé variantě.

Nákup, to je něco, co se nesmí zanedbat. V okamžiku, kdy je stanoveno datum večírku, můžeme si rozmyslet, kdy koupíme jakou surovinu. Nejlépe je samozřejmě použít čerstvé potraviny, ale maso nebo grilovací klobásy lze bez problémů uskladnit v mrazáku. (Do mrazáku můžeme po skončení party dát i naložené maso připravené na grilování, měli bychom ale dbát na jeho spotřebu v horizontu měsíce.)

Déle je možné uchovávat (a v předstihu nakoupit) také hotové omáčky (tzv. dipy) nebo hořčice či kečupy. V obchodech lze také nalézt hotové marinády na maso nebo připravené kořenicí směsi na přípravu marinád. Nezbytnou součástí grilovacího večírku je konzumace nápojů, které si klidně můžeme podle rozmyšlené sestavy nakoupit několik dní předem.
Den předem

Větší část nákupu naplánujeme den před akcí. Je vhodné si obstarat maso, které večer před grilováním vložíme do marinády, aby nasáklo kořenicí směs. Musíme ovšem respektovat maso podle druhů. 24 hodin před grilováním kuchaři doporučují nakládat tužší masa, jako je například hovězí.

Dijonnaise Hellmann's

Tato krémová hořčicová omáčka je vyráběna podle speciálního receptu výhradně pro český a slovenský trh. Je kombinací lahodné majonézy a hořčice, která jí dodává zajímavou jemně pikantní chuť. Jemná chuť Dijonnaise se skvěle hodí k uzeninám, jako doplněk k masu nebo třeba do pomazánek. V obchodech ji najdete vedle majonéz v chlazeném regálu.

Vepřové stačí ponořit do kořenicí směsi 12 hodin před opékáním a kuřecímu masu stačí pobýt v marinádě pouze několik hodin. Pokud kuřecí necháme marinovat déle, ztrácí přirozenou chuť masa. Také ryby je vhodné nakládat podobně jako kuřecí jen na pár hodin.

V den party

Dát chladit nápoje, na to rozhodně nezapomeňte. Podle ohlášené skladby pozvaných hostů si vychladíme alkoholické i nealkoholické nápoje. Ačkoliv ke grilu a v parných dnech zvlášť přijde většinou nejvíc vhod chlazené pivo, nejen ženy rády zvolí víno nebo vinný střik. Pro nezletilé, ale i zletilé účastníky večírku (nezapomínejte na řidiče) je zapotřebí mít i dostatečnou zásobu nealkoholických tekutin.

Finální příprava masa: Několik hodin před grilováním naložíme do marinády kuře a ryby. Pokud grilujeme špízy, napícháme na jehly marinované kousky masa společně se zeleninou a další náplní.

Příprava příloh

Očistíme a nakrájíme zeleninu, kterou chceme grilovat, potřeme ji kořením, případně krátce marinujeme.
Saláty ke grilování nedílně patří, jí se jako příloha k teplému masu, nebo jen tak samotné. Pokud připravíme více druhů salátů s různými dresinky, rozhodně nic nezkazíme. Klasikou se stal šopský salát (míchaná „středomořská“ zelenina s bílým sýrem a olivami). Oblíbené jsou také různé míchané či jednodruhové saláty s různými druhy jogurtových nebo majonézových dresinků. Populárním řešením je i prosté nakrájení čerstvé zeleniny na jednohubky, které si potom lidé namáčejí do připravených dipů.
Další přílohou ke grilovanému masu je čerstvé pečivo. Nakrájené, ale i celé pečivo pokud možno neuchováváme v igelitových sáčcích. Na kratší dobu je lepší pečivo dát do ošatky vyložené a přikryté plátnem nebo čistou utěrkou. Neokorá a zachová si křupavou konzistenci.
Příprava dipů. Dip, omáčka, dresinky – je několik výrazů pro jednu nezbytnou součást grilování – studenou omáčku, která se podává k opečeným pokrmům. Někdy stačí jako „falešný dip“ hořčice nebo kečup, labužníci se ale vydávají dále. Většinou se používají dipy na bázi mléčných výrobků (jogurtové, smetanové), nebo oleje (majonézy, tatarské omáčky) či rajčatového protlaku. Všechny se přichucují kořením, často čerstvými bylinkami nebo česnekem. Dipy lze koupit už hotové, nebo si je můžeme podle vlastní chuti připravit z různých ingrediencí doma.

Pak už je na čase naservírovat stůl. Před příchodem prvních hostů, a také zapálením grilu, je vhodné mít na stole připraveno nádobí (pokud je více lidí, je možné použít jednorázové plastové nebo papírové), příbory a skleničky nebo pohárky na nápoje. Do blízkosti grilu připravíme také alespoň část vychlazených nápojů.

Příprava grilu je obvykle doménou mužů. Gril je lepší zapálit před příchodem hostů a pak už pouze udržovat vyhovující teplotu přidáváním uhlí nebo briket. Maso nebo jiné speciality klademe na gril až poté, co máme jisté strávníky. Nenechte si pokazit chuť nabízených pokrmů tím, že je budete na grilu hotové přihřívat tak dlouho, než se pro kousek ztvrdlého masa najde nebohý zájemce!

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Veselá zvířátka z květináčků

Stačí pár kousků papíru, látky nebo pleteniny, filc, plyšové drátky, provázek, barvy a trocha šikovnosti. Hrajte si s dětmi a vytvořte originální…

Akční letáky