Jestliže vás napadlo, že to bude zřejmě na nejzápadnějším geografickém bodě naší Země, máte samozřejmě pravdu. Právě tam se můžete s redakcí National Geographic v uvedený den mezi 14. a 16. hodinou setkat. Protože jde o místo poněkud odlehlé – ostatně chtěli bychom vás motivovat k návštěvě takových koutů naší republiky, které se běžně nenavštěvují, přijměte několik málo rad, jež by vám putování za námi mohly ulehčit.

Pokud zvolíte veřejnou dopravu, výchozím bodem bude samozřejmě naše nejzápadnější město Aš. Odtud lze vlakem (odjezd ve 14.50) dojet za deset minut do stanice Štítary a přímo tady se napojit na teprve nedávno vyznačenou zelenou turistickou značku, která vás po zhruba šesti kilometrech dovede do cíle (zpátky jede vlak ze Štítar do Aše v 17.10). Pakliže budete mít svůj dopravní prostředek, z Aše se držte směrem na Krásnou. Tam začíná již zmíněná zelená značka, která vede po (stále ještě) asfaltové cestě směrem ke státní hranici. Cestou minete někdejší sídlo roty pohraniční stráže – ostatně se už budete pohybovat v místech, jejichž návštěva by byla v době nedávno minulé zcela nemyslitelná – a po krátké chvíli zmizí i asfalt a následovat bude už jen polní cesta. Tou se dostanete až k pomníku bývalé vesnice Újezd, jež v těchto místech kdysi stála.

U pomníku v otevřené krajině najdete svůj záchytný bod – redakční vůz v barvách National Geographic a někoho z nás, kdo vám pomůže s další navigací, ale i kvízem pro zvídavé přímo na místě. Dozvíte se řadu zajímavých věcí a cestou se můžete dostat až na úplný konec republiky, na němž vás bude čekat šéfredaktor. Ten podobná místa navštěvuje velmi rád, takže si s ním o cestování po odlehlých lokalitách můžete v klidu popovídat.

Pro prvních sto dobrodruhů je připravena pozornost od National Geographic. Odnesete si památeční kartu, triko, visačku na kufr. Každý z vás si bude moci prolézt náš „expediční teréňák“. Pro děti prvních příchozích bude také připraveno malé osvěžení.

Ještě malé upozornění: Pokud by byl nezpevněný úsek cesty v závěrečné části rozmoklý, raději nezkoušejte rádoby terénní jízdu, přijedete-li běžným osobním vozem. Raději zaparkujte v místech, kde končí asfalt (zhruba dva až tři kilometry za Štítary) a zbytek dojděte. Na asistenční služby zde těžko narazíte. Leda že by vám nevadilo počkat si, až se budeme z akce vracet domů, a na vlastní oči se přesvědčit, jakou sílu má naviják redakčního off-roadu.

Více informací najdete zde: http://www.national-geographic.cz/letni-soutez/