V galerii se dozvíte, jak přežít nevěru.

To, že s námi tentokrát pojede také Radek, bratr mojí kamarádky Jany, jsem zjistila až na letišti. Trochu mě to zaskočilo, vždycky jsme pořádaly jen dámskou jízdu, ale Radek se předvedl jako skvělý parťák.

Byla s ním ohromná legrace a navíc se z něj vyklubal bezva kamarád.

Abych byla upřímná, vždycky jsem si přála mít mužského kamaráda, protože můj manžel je sice fajn a mám ho ráda, ale kamarád, se kterým bych si mohla popovídat, to on není. „S tím mě neotravuj, od toho máš kamarádky,“ odbyde mě pokaždé. A najednou tu byl Radek, který uměl naslouchat, poradit a smát se se mnou až do bezvědomí.

Domluvili jsme se, že si budeme mailovat a skypovat, a taky jsme s tím hned po dovolené začali. Na tyhle chvíle jsem se vždycky těšila a vůbec mě nenapadlo, že bych dělala něco špatného.

„Ty si dopisuješ s chlapem, kdo ví, co jsi s ním na té dovolené měla!“ vystartoval na mě manžel.

Rozzlobilo mě to. Snažila jsem se manželovi vysvětlit, že Radek je kamarád, že občas potřebuju nejen kamarádky, ale taky mužský pohled na svět, a že když si se mnou nepovídá on, povídám si s kamarádem.

„To je ale nevěra!“ zaburácel manžel a začal mentorovat, že jako vdaná nemám nárok na nějaké mailování s cizím chlapem, že nevěra není jenom sexuální, ale taky morální, a dodal, že s tou korespondencí musím ihned skoncovat, nebo požádá o rozvod.

Věra, Tábor

NÁZOR PSYCHOLOGA

PhDr. Petr Šmolka

Vážená paní, role arbitra je vždy nevděčná. Na jedné straně je vaše víra, že může existovat kamarádský vztah mezi mužem a ženou, na druhé manželova obava, že by vás mohl ztratit.

Oba vás jistě neuspokojím, přinejmenším jeden budete mít pocit, že straním tomu druhému. Pokusím-li se o neutralitu, pak mám jedinou jistotu – dotčeni se budete cítit oba. I když i to by mohlo mít něco do sebe – nic nás přece nespojuje víc, než společný nepřítel.

Netvrdím, že existuje jen nevěra fyzická. Manželovi paní Věry nelze však upřít originalitu – pojem „morální nevěra“ by si mohl nechat patentovat. Věřím mu, že se trápí, paní Věra mu ale pomoci nemůže. Bohužel nedokážeme skutečně milovat toho, koho se bojíme!

Kontakt s manželským poradcem by snad stále ještě pomoci mohl – oběma!