Nahlédněte do galerie a zjistěte, co za změny vás čeká po porodu.

Pro a proti

Mám ohromné štěstí, že jsem ve vztahu, kde nevládnou intriky a tajemství mezi partnery. Na druhou stranu chápu, že očkování je poslední roky velmi ožehavé téma a názorový nesoulad může způsobit hodně problémů a hádek. Přesně tak to bylo v manželství mé sestry Ivety. Ona už během těhotenství měla jasno o tom, že bude s pediatrem smlouvat o každou injekci a zřejmě skončí jen u povinných vakcín. Tibor věřil ve spasitelskou moc očkování a byl pro maximální ochranu před nemocemi. Téměř každý den se hádali a obtěžovali tím své rodiny i přátele. Bylo to ubíjející. Nikdo z nás nechtěl být soudce. "Ty ani nevíš, jaký máš štěstí, že máš zdravý děti, když jste to do nich naprali úplně všechno." Sestra na mě nenechala nit suchou. Ale neuvědomovala si, že je mezi námi sedmnáctiletý věkový rozdíl a v době, kdy byly moje děti malé, možnost volby téměř neexistovala.

Risk

Narodila se jim krásná a zdravá dvojčátka, dva chlapci. Iveta si užívala každou minutu s nimi a jako máma byla dokonalá. Ani nepotřebovala rady zkušenějších. Jen po nocích brečela do polštáře, protože věděla, že termín očkování se nezadržitelně blíží. Zmanipulovaná z internetových diskuzí, kde na ni číhaly děsivé příběhy jiných maminek, chodila jako tělo bez duše a hledala kličku, jak se tomu vyhnout. Týden před očkováním vyrazila i s dětmi ke mně na návštěvu. Byl konec října a teploty se povalovy kolem bodu mrazu. Děti ale byly ustrojené jen do lehkých tepláčků, body s dlouhým rukávem a bavlněné čepičky. Jen je u nás vybalila z kočárku, klepaly se zimou a ručičky měly jako led. Zpátky už jsem je pro jistotu odvezla autem, aby chlapci neprochladli ještě víc. Snad to byl jen malý zkrat. Dnes už je mi jasné, o co tenkrát šlo. Chtěla, aby byli oba nachlazení a z návštěvy doktorky sešlo. Jak plánovala, tak se také stalo a o více než měsíc díky tomu oddálila hrozbu.

Esa v rukávu

Nemohla ale prohlídku odkládat věčně, a tak na třech měsících zavítala i s dětmi do ordinace. Byla připravená prát se o zdraví a argumentovat, dokud nezbyde z pediatričky jen mastný flek. Už byla na řadě, když se přihnala sanitka a z ordinace vynášeli na nosítkách dusící se dítě. Lékařka musela okamžitě opustit ordinaci a sestra začala s přeobjednáváním. I když jí bylo chlapce líto, cítila se vítězně, protože získala týden bez chemie v těle navíc.

Hned po víkendu jí ale zavolal šéf s tím, že by potřeboval, aby na tři týdny odjela do zahraničí. Projekt, který rozdělala ještě před otěhotněním a stojí výhradně na ní, se konečně rozjel. Neváhala a kývla. Bylo to totiž opět v termínu očkování. Nemohla být šťastnější. Zavolala sestře a vysvětlila jí všechny okolnosti. Už to sice bylo podezřelé, ale znovu ji přeobjednala. Odjela a děti nechala na starosti Tiborovi. Po návratu se vše vrátilo do starých kolejí.

Podraz

Už i jí začalo být trapně z věčných vytáček a vydala se s dětmi k doktorce s tím, že je nechá očkovat jen povinnými vakcínami. Nesouhlasila s tím, ale neměla v úmyslu dělat další problémy. Byla nemile překvapená, když se sestra podivovala nad tím, co zase chtějí, když u nich byli minulý měsíc. Tibor využil Ivetiny nepřítomnosti, sbalil chlapce a nechal je naočkovat proti všemu, co šlo. A spousta dalších je ještě čeká. Doma proběhla ohromná hádka. "Zlato, vím, že jsi to moc prožívala, tak jsem to martirium kolem očkování absolvoval s dětmi já a ty si teď jen užívej a vůbec nemysli na to, co se stalo." Zvedla se z gauče a začala mu pěstmi bušit do ramen a zad. Byla jako smyslů zbavená. Zkontrolovala děti a odjela. Tu noc zůstala u mě.

Něco je špatně

Stala se z ní úzkostlivá matka. Už jsme si z ní všichni dělali legraci. Byla paranoidní a k smíchu. Jenže pak se stalo něco neskutečného. Radim se projevoval čím dál tím míň, nekontrolovaně rozhazoval ručičkami a často hystericky plakal a ztrácel cit v noze. Výsledek byl děsivý. Tři měsíce od očkování se jeho vývoj téměř zastavil, trpí silnými svalovými křečemi a v porovnání se svým bratrem působí jako hadrový panák.

Očkování způsobilo takové změny. Všichni do jednoho jsme si vyslechli, že jediná Iveta měla pravdu. Ale dovolání není. Při očkování souhlasila s prohlášením, že vakcíny mohou způsobit různé komplikace. Je to začarovaný kruh, ze kterého se nedá odejít. Mají doma dva na chlup stejné chlapce, ale zatímco jeden jde dopředu téměř mílovými kroky, druhý už několik měsíců stojí na místě.

Hádky mezi Ivetou a Tiborem ale dnem zjištění komplikací skončily. Od té doby spolu totiž nepromluvili. Žijí vedle sebe, omluvy by neměly efekt, výčitky by nebraly konce. Jen tupě zírají a čekají, jestli se jejich syn dokáže vzepřít osudu.