V galerii najdete recept na dokonalost. Inspirujte se.

Jiná

Moje kamarádka se zbláznila. Máme stejně staré dcery, ale rozdíl mezi nimi začíná být hodně znát. Už během těhotenství se rozhodla, že přestane používat běžné prostředky na úklid a kosmetiku. Všechno si vyrábí. Musím přiznat, že krémy od ní jsou dokonalé. Nic proti tomu nemám. Kdybych měla čas, pustím se do toho taky. Občas utrousila poznámku, že mytím nádobí v obyčejném gelu z drogerie dětem ubližuji a dětský šampon na vlasy je může časem zabít. Všechno jsem přecházela mlčením a žila si podle svého.

Extrém

Rok zpátky už to začala přehánět. Přestala kojit a vzala si do hlavy, že umělá mléka jsou škodlivá a plná chemie. Místo běžně dostupné kojenecké stravy si vyrábí rostlinná mléka. Vezme mák, kokos, sóju nebo rýži a na pár hodin je ponoří do vody. Nakonec směs rozmixuje a přecedí přes plátno. Vylouhovanou vodu, kterou směle nazývá mlékem, nutí dceři. Nedává jí ani maso, to je pro dítě nevhodné. Holčička žije váhradně z luštěnin, zeleniny a ovoce. Na osmnácti měsících váží jen osm a půl kila. Je hubená a vypadá nezdravě. Podezření má už i pediatrička. Kamarádka jí ale lže a tvrdí, že krmí dceru přesně podle jejího doporučení a jiných maminek.

Tajně

Nevím, jak jí vysvětlit, že dcerce ubližuje. Dokonce jsem přemýšlela, jestli na ni nezavolat sociálku. Měla by co nejrychleji přijít k rozumu. Bohužel se o tom nechce bavit, okamžitě se naštve. Mrzí mě to, byly jsme si hodně blízké. Holčička pořád pláče a denně zvrací. Když k nám přijedou nebo mi ji nechá na hlídání, tajně jí dám jemnou omáčku s libovým masem. Je mi do breku, když vidím, jak jí to chutná. Bohužel nás navštěvují čím dál tím míň. Nevím, co je špatného na hovězím s rajskou nebo rajčatové omáčce s těstovinami. Jsem natvrdlá já nebo ona?

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.