V galerii najdete seznam změn, které vás po porodu neminou.

Omyl

Jsem v pětadvacátém týdnu těhotenství. Všechno je špatně, omyl. Dítě jsme neplánovali, s přítelem nejsem ani rok. Náš vztah není ideální, skoro denně se hádáme a ani nevím, proč s ním ještě pořád jsem. Těhotenství náš rozchod akorát komplikuje. Přítel se rád napije a pak mi jen všechno vyčítá. Je k nezastavení. Chová se jako psychopat. Od prvního dne těhotenství jsem ve stresu, shazuje na mě všechny svoje problémy. Tvrdí, že musí pít, protože jinak by život se mnou nezvládal. Nikdy jsem mu nelhala ani ho nepodvedla. Nemá důvod mě z něčeho obviňovat nebo podezřívat.

Naděje

Minulý měsíc dostal výpověď v práci. Dělal tam samé problémy. Čekala jsem, že ho vyhodí. S hledáním nové otálel a teď mi řekl, že si vyjednal něco v zahraničí. Nechá mě tu s novorozeným dítětem. Mám za čtvrt roku rodit. Jsem z toho na dně. Mám chuť se opít. Zatím jsem zkusila jen cigarety. Musím si zapálit, když jsem ve stresu. Před otěhotněním jsem kouřila i třicet cigaret denně, ale skončila jsem s tím, abych neubližovala miminku. Teď už to ale nezvládám a vrátila jsem se k tomu. Je to moje pomocná berlička. Vím, že je to špatně, ale po tom, co mi oznámil svůj odchod za hranice, vykouřila jsem na posezení celou krabičku. Vidím jen tmu a žádné světlo na konci tunelu. Nevím, jak to s dítětem ustojím. Žila jsem v přesvědčení, že na to budeme dva.

Snažím se, aby to mezi námi klapalo, ale on si vždycky najde důvod pro hádky. Mám kam jít, rodiče by mě přijali a nenechali by mě trápit se nebo žít na ulici, ale nikdy se nepřenesu přes to, že mi takhle podrazil nohy.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.