V galerii najdete tipy, jak si vyšetřit chvilku času pro sebe.

Odvaha k rozchodu

Chystám se odejít od přítele. Už mu nechci dělat služku ani den. Zase je bez práce, žádnou nehledá. Doma mi s ničím nepomáhá, neuklízí, jen občas naplní myčku a vyluxuje. Všechno ostatní je na mně. Přijdu z práce a začnou mi galeje. Nestará se ani o dítě. Prosila jsem ho, aby ho zavedl a vyzvedl ze školky, ale nešlo to. Nedonutím ho jít ani na nákup. Dojde si jenom pro alkohol. Celé dny spí a pije. Od probuzení po další spánek.

Uráží mě i moji rodinu a diví se, že s ním nechci spát. Hnusí se mi, už ho nemiluji. Dostal ode mě snad tisíc šancí. Na další odpuštění kašlu. Zklamal mě.

Všichni tři jsme hlášení u něj v bytě, máme tam trvalý pobyt. Pořád se hádáme. Říkala jsem mu, že od něj odejdu, ale on mi vždycky odpoví, že já si můžu jít, ale dítě zůstane s ním. Nechce bez něj být. Vyhrožuje mi, že mi ho svěří jednou za dva týdny na víkend. Nevím, jak by ho chtěl uživit. Není schopný vyprat ani uvařit. Nemá práci a příjmy. Vždycky mě uzemní tím, že by tam po mém odchodu měl do dvou dnů jinou služku.

Pomoc

Hledala jsem pomoc na internetu, ale bez úspěchu. Nevím, co s tím. Podle zákona můžu odejít, ale dítě by mělo zůstat tam, kde má trvalý pobyt. V opačném případě se jedná o únos. Tím bych si mohla zkomplikovat možnost dostat syna do péče. Bez dítěte samozřejmě neodejdu, nenechám ho tam. Jsem bezradná.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.