V galerii najdete tipy, jak se poprat se změnami po porodu.

Sen

Potřebuji poradit, ale prosím, neodsuzujte mě. Otěhotněla jsem během letní dovolené. Dozvěděla jsem se to už v pátém týdnu těhotenství, ale ani na moment jsem nepomyslela na to, že bych se dítěte zbavila. Nebylo sice plánované, ale bylo mi přes třicet a na muže jsem moc štěstí neměla. Už od svých dvaceti let jsem snila o tom, že budu maminkou. Všechno do sebe krásně zapadlo. Moji rodiče o všem ví, ale moje štěstí je i jejich štěstí. Jsou to ti nejúžasnější lidi na světě.

Postoj

Biologický otec bydlí v Rakousku a zatím o ničem neví. Na Facebooku jsme přátelé a já se fotkami syna netajím. Je mu nesmírně podobný, ale cizinec má zřejmě dlouhé vedení. Nedošlo mu to. Možné je i to, že se k dítěti vědomě nechce přihlásit.

Strach

Bojím se, jak bude reagovat syn. Jsem si jistá, že se mě bude na otce ptát. Mám výčitky, že mám před otcem i synem takové tajemství, ale nijak se neskrývám. Kdyby si dal cizinec dvě a dvě dohromady, došlo by mu to. Na druhou stranu nechci, aby se přihlásil. Nevím, co bych dělala, kdyby usiloval o střídavou péči a dělal si na dítě nároky. Nic od něj nechci, o peníze nestojím. Jen mám špatný pocit, že jsem se nepodělila o tak důležitý mezník v životě. Vím, že nejsem zdaleka jediná, kdo se zamiloval na dovolené, ale většina neotěhotní a může dál zapírat. Váhám mezi přiznáním a lží.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.