V galerii najdete tipy, jak si najít lepší práci.

Vyhlídky

Našla jsem si přítele a po pár měsících s ním přišla do jiného stavu. Párkrát jsem se spolu bavili o budoucnosti a všechno vypadalo nadějně. Má sice fyzicky náročnou práci a jezdí po montážích po celé republice i mimo ní, ale slíbil mi, že si najde jiné zaměstnání, aby mohl maximum času trávit s rodinou. Chtěli jsme začít sami a bez berliček. Odstěhovali jsme se daleko od všech příbuzných a přátel. Bylo to naše společné rozhodnutí a po čtyřech letech ho hořce llituji.

Beze změny

Nic se nezměnilo. Dělá tu samou práci a já jsem na mateřské dovolené. Je na mně starost o dítě, o domácnost a celý dům, o zahradu a psy. Ty jsme si pořídili hned na začátku a dnes jsou jen na obtíž. Pracuje jako OSVČ, ale sociální ani zdravotní pojištění si neplatí. Když je na nule a nemá peníze na cestu do práce, sebere mi půlku příspěvku na dítě. Neřeší, z čeho budeme s prckem žít. Zbytek peněz jde na dluhy. S jejich splácením to nepřehání a pořád narůstají.

Dluhová past

Musela jsem si vzít půjčku a po pár měsících další. Neměli jsme peníze na dům a na elektřinu. Už nemůžu takhle žít. Nefunguje to ani mezi námi. Nespíme spolu, jeden druhého nemilujeme, útočí na mě. Nevěřím tomu, že mu sex nechybí, určitě je mi na montážích nevěrný. Nejradši bych popadla syna a odstěhovala se. Bohužel nemám peníze a na krku mi visí dva úvěry.

Nasekala jsem dluhy kvůli člověku, který se neumí postarat o svoji vlastní rodinu. Hrozí nám exekuce a dalším půjčkám se nevyhneme. Je to katastrofa a já mateřskou, kterou pobírám na syna, skoro nevidím. Myslela jsem si, že je to příspěvek, který patří výhradně matce a dítěti. Muž má přece za úkol zabezpečit rodinu. Přítel mě ale vyvedl z omylu. Každý měsíc končíme na nule nebo v záporných hodnotách. Poraďte mi.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.