V galerii najdete tipy, jak postupovat při hledání nové práce.

Příznaky

Mám problém a zajímalo by mě, jestli se s tím setkal někdo další. Jsem přátelský člověk. Přátel sice moc nemám, ale o těch pár vím, že jsou to ti praví. Většinou každého přijmu a hledám na něm jen to pozitivní. Ve společnosti více lidí jsem ale zaražená a cítím se nesvá. Neumím navázat první kontakt a povídat si s cizím člověkem. Potřebuji se s dotyčným poznat. Spousta lidí o mně říká, že jsem divná. Mám svůj svět. Tak to ale není, s lidmi, které znám, jsem uvolněná.

Nepohodlí

Neviděla jsem v tom problém, bohužel se toho s dítětem hodně změnilo. Přestěhovali jsme se do jiného města, kde jsem nikoho neznala. Těhotenství jsem protrpěla a měla přísný režim. Bylo velké riziko potratu a komplikací, musela jsem být několik měsíců zavřená doma. Zjistila jsem, že mi samota dělá dobře. Návštěvy jsem neodmítala, ale vyhovovalo mi, že jsem nemusela být mezi lidmi. Po porodu dcery se všechno ještě zhoršilo. Mám pocit studu, nechci ani oslovit jinou maminku s kočárkem. Svírá mě strach, že by mě mohla odmítnout, neměla by zájem nebo bych se cítila trapně sama před sebou. Vím, že to není normální.

Bojím se, že se to bude stupňovat. Ze začátku jsem se přemáhala a jezdila poctivě každý den na procházku. Poslední týdny s dcerou ale vyjedu jenom na dvorek a nechám kočárek na vzduchu. Sedím na lavičce a jsem spokojená. Když musím, tak se překonám, ale ten strach před odchodem a z každého rozhovoru mě ničí. Na nákup nebo s dítětem k pediatrovi zkrátka musím. Vracím se psychicky vyčerpaná.

Mezi lidmi

Nejhorší muka jsem zažívala při hledání práce. Paralyzoval mě strach z odmítnutí. Nakonec jsem kápla na menší firmu s kolektivem o patnácti lidech. Bylo to perfektní, zvykli jsme si na sebe. Když jsem povýšila a dostala se na větší pobočku, začalo peklo. Všichni na mě koukali skrz prsty a já se nedokázala soustředit. Naštěstí jsem otěhotněla a zůstala jsem ze zdravotních důvodů doma. Moc se mi ulevilo. Nevím, jak to řešit. Jsem pohodová holka, nezkazím žádnou srandu, hezky se oblékám, jsem hezká, milá, chápavá. Bohužel v sobě nosím pravý opak.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.