V galerii najdete tipy, jak si vyšetřit chvilku času pro sebe.

Zkušenost

Mám dceru a je pro mě všechno na světě. Díky ní tu ještě pořád jsem. Před pár lety jsem musela podstoupit interrupci proti své vůli. Hodně mě to poznamenalo. Ještě se tomu ani nedalo říkat plod a pro spoustu lidí by to nebyla velká tragédie, ale já to vidím jinak. Ukončené těhotenství je pro mě nejhorší zážitek v životě. Doktorka čekala na tlukot srdíčka miminka, aby mohla rozhodnout, jestli to proplatí pojišťovna nebo ne. Je to hnus.

Od té doby nenávidím potraty a jsou pro mě synonymem vraždy. Nikdy na to nezapomenu a svoje vymodlené dítě miluji o to víc. Celý život jsem měla smůlu. Byla jsem nešťastná, potkávala jsem jen samé špatné muže, byla jsem svědkem dramatického rozvodu rodičů. Viděla jsem, jak otec matku surově bil, na základní škole mě šikanovali. Je toho spousta, škoda mluvit.

Bludný kruh

Všechno dorazil můj bývalý přítel. Zničil moje sebevědomí a udělal ze mě trosku. Bil mě, ale já jsem si to nenechala líbit. Věděla jsem, o co mu jde. Zažila jsem to jako dítě a znova jsem tím procházet nechtěla. Nakonec se ukázalo, že má psychopatické sklony a schizofrenii. Minulý měsíc jsem ale na Facebooku objevila jeho fotky. Má ženu a krásnou dceru, vypadá spokojeně. Zabíjí mě to. Jsem si jistá, že karma nefunguje. Nechápu, proč se takový člověk má lépe než já. Cítím, že nejsem v pořádku. Mám nepřirozené výkyvy nálad, střídají se u mě deprese s návaly energie. Myslím, že trpím bipolární poruchou osobnosti. Nedávám to. Dýchám jenom kvůli dceři. Trápí mě časté bolesti hlavy a migrény, mám noční můry. Komplexy z váhy, protože jsem ještě neshodila těhotenských pětačtyřicet kilo, jsou jenom třešinkou na dortu.

Chci být lepší matkou a lepším člověkem, musím jí dát do života všechno. Mám ale strach, že když se svěřím psychologovi, tak po mně půjde sociálka. Kdyby mi někdo sebral dítě, zabila bych se. Nevím, jak se z toho dostat .. a nepřijít o dceru.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.