V galerii najdete seznam věcí, které byste měli stihnout do svých padesátin.

Vyrovnání

S kritikou počítám, ale potřebuji se vypovídat. To, co se kolem mě děje, už se nedá vydržet. Mám půlroční dceru a skvělého manžela, na rodinu si nemůžu stěžovat. Občas se pohádáme, ale máme mezi sebou jen žabomyší války. Nic, co by náš vztah ohrozilo.

Bydlíme na vesnici a nikdo se s námi nebaví. Může za to moje matka, která o mně roznáší pomluvy a dělá ze mě necitlivou zrůdu. Moji prarodiče rozdělili svůj majetek mezi mě a bratra. Dohromady jsme dostali jeden byt. Já jsem bratra vyplatila a s manželem jsme ho začali pronajímat. Máme postavený nový dům a splácíme tak hypotéku.

Do boje

Máma se nemůže vyrovnat s tím, že ostrouhala. Její rodiče jí nic nenechali. Babička je už přes dva roky v pečovatelském domě, zdraví jí dosluhuje, senilní a paměť vynechává. Pravidelně za nimi jezdíme a máma hraje divadlo. Po vesnici ale šíří nepravdy a všem nalhává, že jsem je donutila přepsat byt a rychle je strčila do domova. Děda prý můj tlak nevydržel a zemřel. Bratrovi jsem nic nedala a nechala ho na holičkách. Je to k neuvěření, nic z toho není pravda.

Ruce pryč

Lidé ve vesnici mě nezdraví a při čekání na autobusové zastávce se ke mně otočí zády. Byli jsme na maškarním plese a bavila jsem se jen s manželem. Neodvážila jsem se k někomu si přisednout. Jsem z toho zoufalá. Neumím si představit, co ještě přijde. Dcera nastoupí do školky a do školy a dozajista bude mít na talíři, co je její matka zač. Mrzí mě, že kvůli penězům, nemá malá babičku. Ale já se s ní o tom nechci bavit.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.