V galerii najdete tipy, jak si vyšetřit chvilku času pro sebe.

Nový život

Po smrti mámy si táta našel novou přítelkyni. Nevím, jestli to bylo brzy, ale s macechou jsme si nesedly. Měla dvě malé děti a ani jeden z biologických otců se do výchovy nezapojoval. Úloha našeho táty byla jasná, měl suplovat druhého rodiče. Macecha se nebála dát najevo, že jsme jí se sestrou na obtíž. Neměla nás ráda, žárlila a dělala tátovi scény. Nesměl nás brát na výlet ani nám nic koupit. Když si s námi povídal o něco víc než s jejími dětmi, bylo zle. Pořád si na nás stěžovala, ale do očí nám to nikdy neřekla. Na to byla moc velký srab. Šeptala po straně tátovi a ten nám všechno tlumočil. Zničila náš vztah. Po matčině smrti jsme si byli hodně blízcí, ale ta ženská mezi nás vrazila klín, nedůvěru a pochyby. Nenávidím ji.

Konec pohody

Jednoho dne se odstěhovala a tátovi řekla, že je to kvůli nám. Tvrdila mu, že jsme nesnesitelné, nemáme ji rádi, neposloucháme ji a děláme jí naschvály. Nic z toho nebyla pravda. Se sestrou jsme ji respektovaly. Nebyly jsme z ní nadšené, ale byla to otcova přítelkyně. Nedalo se nic dělat. Dala mu nůž na krk a pohrozila, že se vrátí jen s příslibem svatby. A tak se otec podruhé oženil.

Ostrouhaly jsme. Radši jsme k nim přestaly jezdit, abychom tátovi nedělaly zle. Bylo nám ho líto. Po každé návštěvě musel snášet výčitky a dárky k narozeninám nám dával tajně. Bylo to ponižující a psychicky náročné. Už to trvá dva roky a s tátou se skoro nevidíme. Chceme, aby měl doma klid. Když už si zavoláme, z hovoru je cítit dusno a napětí.

Na druhou stranu se nemůžu zbavit pocitu, že táta není šťastný. Žije se semetrikou a slouží jí. Dává "nové rodině" úplně všechno, od času po energii a peníze. Už mám svou vlastní rodinu, ale o to víc nechápu, jak může člověk upřednostnit vztah před dětmi.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.