V galerii najdete seznam toho, co byste měli stihnout do svých padesátin.

Proti proudu

Chtěla bych všem ženám, které nechtějí děti a cítí se být pod tlakem okolí, poslat vzkaz. Nenechte se do ničeho nutit. Měla jsem to úplně stejně. Už od devatenácti let, kdy jsem potkala svého přítele. Letos s ním budu dvacet let. Ze všech stran jsme s přibývajícím věkem slyšeli jen narážky na svatbu a děti. Marně jsme vysvětlovali, že se na nic z toho necítíme. Nechtěli jsme to tak. O pár přátel jsem kvůli tomu přístupu dokonce přišli. Náš život nám ale tak maximálně vyhovuje.

Po svém

Z malého bytu na sídlišti a od práce od rána do večera jsme se dostali až do vysokého managementu v mezinárodních firmách, koupili jsme si pozemek a postavili dům. Poslední dva roky žijeme už jen z investic, o které se straráme z domova a do zaměstnání nechodíme. Většinu času cestujeme po světě, doma jsme tak týden v měsíci. A i v našem věku si rádi zajdeme zapařit do klubu. Děláme všechno, co bychom s dětmi nemohli.

Neberu žádné mamince lásku k dítěti. Nedokážu ale pochopit, že je to pro některé smysl života. My jsme děti nikdy nechtěli. Nic nám to neříkalo a rozhodli jsme se užít si život společně bez nich a získat maximum ve dvou. Nemáme potřebu to měnit. Chci jen říct, abyste neodsuzovali ženy, které se na svatbu a rodinný život necítí. I pro nás je to přirozené. Stejně jako pro ty páry s dětmi. Argumenty, že se o vás nikdo nepostará, neberu. Za prvé si tím nemůžete být nikdy jistí a za druhé budu raději v domově důchodců vzpomínat, jak jsem měla skvělý život. Nehodlám čekat, jestli za mnou děti s vnoučaty jednou za půl roku přijedou. Užívejte si život podle svého.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.