V galerii najdete tipy, jak se přiblížit dokonalosti.

Čas

Mám dvě děti, malou holčičku a třináctiletého syna. Dceři jsou teprve tři měsíce a většinu času se věnuji jí. Už před porodem mi přišlo, že syn na malou žárlí. Nejhorší to bylo, když se kolem mě seběhlo příbuzenstvo. Nosili mi dárečky a hladili břicho. Situace se nezlepšila ani porodu. Shon kolem novorozeněte byl nad moje síly. Když jsem se oklepala a nastavila si režim, snažila jsem se udělat si zase čas i na syna. Začal mě ale odmítat, tvářil se, že o moji péči nestojí. Připisovala jsem to jeho pubertálnímu období, kdy děti nechtějí dávat najevo náklonnost k rodičům. Dozajista na svou sestru žárlil. Snažila jsem se to pochopit, byla jsem na něj milá, nenutila jsem ho. Na druhou stranu jsem mu několikrát naznačila, že jsem tu pro něj. Bohužel se toho moc nezměnilo, byl dál odtažitý. Po čase mi jeho změna chování přišla nepřirozená.

Truc

Minulý týden syn přespával u kamaráda. Využila jsem volného času a šla mu uklidit do pokoje. Stačilo otevřít první šuplík a nestačila jsem se divit. Našla jsem cigarety, marihuanu a různá plata prášků, co se předepisují na nervy. Dost mě to vyděsilo. Nechápu, kde to sebral. Začínám si vyčítat, že jsem se mu nevěnovala. Jsem z toho v háji. Nevěděla jsem, jak s ním o tom navázat řeč, ale bylo mi jasné, že nesmím otálet. Bez protahování jsem se ho zeptala. Tvrdil, že si to u něj ukryl kamarád.

Rozhodla jsem se hrát tu hru s ním. Řekla jsem mu, aby kamarádovi doporučil krátké zamyšlením nad tím, co dělá. Asi to bude znít z úst matky opravdu strašně, ale já bych i nesla, kdyby ve třinácti kouřil. Hlavně, aby nechal toho ostatního. Uvidím, jak se to bude vyvíjet dál. Manželovi jsem zatím nic neřekla. Mám teď v plánu syna víc hlídat. Je mi ale jasné, že on si bude dávat větší pozor, abych ho nepřistihla.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.