Baculka

Řeči okolí na moji váhu mě dohnaly k mnoha zdravotním potížím. Bojovala jsem s nadváhou a měla nulové sebevědomí. Celé dospívání jsem se věnovala sportu, atletice, přespolnímu běhu, gymnastice a míčovým hrám. Ve všem jsem dosáhla úspěchů a to, že jsem měla pár kilo navíc, mě nijak nelimitovalo. Holky se mi ale smály a poukazovaly na to, že se musím s takovým zadkem hodně nadřít. Padlo na mě podezření, že se za rohem cpu sladkostmi. Kluci si ukazovali na moje široké boky a ramena, která jsem podědila po otci. Na střední škole mi lékaři diagnostikovali děložní uzel a varovali mě před neplodnosti. To byl pro mě šok. V té době jsem prožívala první lásku a doufala jsem, že spolu zůstaneme navždycky. A založíme rodinu. Propadla jsem depresím, nezřízeně jsem jedla a přibírala jsem. Odmítala jsem chodit na pravidelné prohlídky a naplno se projevilo nešťastné dětství a šikana ve škole. Všechno jsem zajídala a ručička na váze nebezpečně stoupala. Nakonec se zjistilo, že nemoc nebyla tak vážná. Šlo jen o velkou cystu. Pošramocená psychika se ale už nikdy do pořádku nedala.

Je to v hlavě

Styděla jsem se za svoje tělo. Brečela jsem celé noci, od rána do večera jsem se cpala. Byl to začarovaný kruh, posměch okolí se zhoršoval. Jeden den se ve mně ale něco zlomilo a během půl roku jsem shodila skoro padesát kilo. Zkombinovala jsem několik metod, jak se vrátit do formy. Zkoušela jsem půsty a trpěla jsem svalovými horečkami. Objevila se u mě bulimie. Rozhodila jsem si metabolismus a dala tělu dost zabrat. Stačí sníst kousek masa a hned mám dvě kila nahoře. Naštěstí jsem si dokázala najít přítele a porodit mu krásnou holčičku. Je krásná a zdravá. Spousta lidí, kteří jsou pyšní na svou dokonalost, by mi ji mohla závidět. Těhotenská kila se mě ale bohužel stále drží. Teď už se naštěstí narážkami na to, že s osmdesátikilovým tělem by ženy neměly vycházet z domu, netrápím.

Miluji svůj život, miluji sebe. Dokázala jsem toho dost a vyškrábala jsem se z nejhoršího. Myslím, že si hodně lidí neumí představit, co je to boj s váhou a bulimií. Starám se o dítě a partnera s láskou, pokorou a s úsměvem na tváři. Mám jednu radu. Nejsem zastánce obezity ani přejídání bez důvod, ale nenechte se kvůli nedokonalému tělu šikanovat. To deptání za to nestojí. Žijte tak, aby vám ostatní záviděli. To pár kilogramů navíc nezmění.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.