V galerii najdete seznam toho, co byste měli stihnout do svých padesátin.

Plán

Přiznám se k něčemu, o čem neví ani moji rodiče nebo blízcí přátelé. Žijeme s partnerem v cizině a došli jsme k netradičnímu rozhodnutí. Vždycky jsme oba po dětech toužili, ale vadilo nám, že by nám sebrali volnost, svobodu, možnost cestovat, peníze a pohodu. Dlouho jsme přemýšleli a hledali řešení. Obě těhotenství jsem prožila v zahraničí a do rodné země jsem odjela jenom kvůli porodu. Krátce po něm jsem podepsala všechny dokumenty a odevzdala dítě k adopci. Vím, že jsem v očích spousty lidí odporná matka. Nikdy jsem ale nechtěla, aby mě někdo nazýval matkou. Pro mě jsou to ženy, které se o své děti starají a vychovávají je. Chtěla jsem jen, abych mohla žít dál, měla děti a byla jejich biologickým rodičem.

Svoboda

První dceři je dnes deset let a synovi bude brzy osm. Nikdy jsem je neviděla. Já ani přítel po tom netoužíme. Už přes dvacet let žijeme za hranicemi. Něco jsme si vysnili a postupně si to plníme. Chtěli jsme mít pocit, že jsme tu po sobě něco zanechali. Rodinný život není nic pro nás. Nechceme se ve stáří starat o děti a vnoučata, nic nám to neříká. Nesvěřuji se, abych ulevila svému svědomí. Mám ho dokonale čisté. Jen chci, abyste přestali žít ve svých uzavřených bublinách. Měli byste vědět, že existují lidé jako my. Zkuste je pochopit a ne hned soudit.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.