Snažím se jí pomáhat, ale většinou sklízím jen kritiku. Podle ní svou práci neodvádím dobře. Vždycky chtěla být ve všem dokonalá. Perfektní kuchařka, domácnost musela zářit čistotou, všechny barvy sladěné a hrnečky v pozoru jako vojáčci na přehlídce. Ráda se hezky oblékala, pyšnila se bohatou hřívou vlasů, ale i vědomostmi, protože vášnivě ráda četla a měla vynikající paměť. Často mi dávala najevo svou intelektuální převahu.

Nejenže ji nemoc zbavuje pohyblivosti, ale léky, které musí brát, ji také poznamenaly. Vypadaly jí vlasy, kdysi krásná pleť má šedavou barvu. Nechce už chodit mezi lidi, protože mimovolné pohyby, které chorobu doprovázejí, poutají pozornost. Bojí se, že skončí na vozíčku, což se opravdu může stát, a já už teď přemýšlím o tom, že budeme muset přebudovat byt na bezbariérový. Žena ví, že ji nikdy neopustím, přesto mi často předhazuje, že ji „strčím do nějakého ústavu.“ Je nešťastná, a tím pádem jsme nešťastní všichni.

V téhle dusné atmosféře je život těžký. Potřebuji si občas, alespoň jednou týdně, s někým popovídat, svěřit se, ulevit svým tíživým myšlenkám a aspoň na chvíli přijít na jiné. To mi ovšem žena vytýká. Dokonce mě obvinila, že mám milenku. Ale na nic takového nemám ani pomyšlení.

Myslím, že mi závidí, že jsem zdravý, i když to otevřeně nepřizná. Odmítá jet do lázní nebo na dovolenou. Ať jí navrhnu cokoliv, jakékoliv rozptýlení, dělám to prý jenom kvůli sobě! Lékař jí předepsal antidepresiva, ale odmítá je brát, prý aby se nestala závislou. Už si opravdu nevím rady.

Vladimír, Šumperk

NÁZOR PSYCHOLOGA

PhDr. Petr Šmolka - psmolka@volny.cz

Vážený pane, jste v situaci, která je náročná pro vaši paní i pro celou rodinu. Máte-li děti, s nimiž byste se mohl o péči podělit, nebraňte se tomu! Cenné informace byste mohl nalézt v knížce MUDr. Tamary Tošnerové Příručka pečovatele o starší dlouhodobě nemocné v rodině.

Vaše žena si s vynucenou pasivitou zatím neví rady, a tak hledá viníka – no, a vy jste první na ráně. Bez antidepresiv bude sebe i okolí trápit víc, než je třeba. Zřejmě si i ona uvědomuje, že by se časem mohla ocitnout na vozíku. Snaha vytvořit pro to vhodné podmínky je projevem vaší prozíravosti. Dejte jí najevo, že nemíníte od problémů utíkat a ji považujete za kompetentní autorku scénářů její vlastní budoucnosti. Vaši potřebu vyrazit občas mezi lidi lze chápat jako prevenci pocitu vyhoření. Budete-li se cítit provinile, její sklon vás omezovat pouze podpoříte.

Zaznamenala: Dagmar Morenová a Tereza Lokajíčková