Nebyla schopná starat se o domácnost ani děti, byla odtažitá ke svému muži i přátelům, propadala beznaději. Trvalo to nekonečných šest let a dlouho to vypadalo, že se jí poporodní deprese nikdy nepustí.

Poporodní deprese

U většiny žen se těsně po porodu dostaví "baby blues". Jedná o stav, kdy je čerstvá maminka přecitlivělá, úzkostlivá, střídá se smutek, vztek, naděje, radost, ale i výkyvy nálad. V kombinaci se stresem, obavami o miminko a nevyspáním jde o třaskavý koktejl emocí, který stále více žen neustojí. Tento stav by ale neměl trvat více než dva nebo tři týdny. Poté už mluvíme o skutečné depresi, které si časem bude žádat zásah odborníka. Někdy se mohou protáhnout i na několik let a šrámy z doby po porodu umí v ženě parazitovat celý život. Poporodní deprese ovlivňují celou rodinu. Dítě se cítí nemilované a odstrkované, muž se musí potýkat s emocionálními výbuchy a citovým ochlazením.

Rozvod

Jessica trpěla několik let. Když se její stav začal konečně zlepšovat, byla přesvědčená, že chce jít v životě jinou cestou. Propadla cvičení a zdravému jídelníčku. Věří, že pohybem, jídlem a čistou myslí může ovlivnit svoje zdraví a předejít podobným kolizím. Manžel ji sice podporoval, ale pro nový životní styl se nenadchnul. Začali se míjet a každý trávil čas po svém. Jeden druhému se odcizili a udržovali manželství při životě jenom kvůli dětem. Po měsících útrap si ale sedli a rozumně si promluvili. Rozvod se táhnul téměř rok, ale stálo to za to. Děti mají ve střídavé péči a zdá se, že šťastní jsou všichni.

Ze začátku týdny bez dětí probrečela, ale velice brzy si uvědomila, že jejich otec má také právo trávit s nimi čas a věnuje se jim. Dny bez dětí tráví úklidem, vařením, pobíháním po úřadech, sedánky s kamarádkami a posilováním. Dva týdny v měsíci si užívá naplno. Už ví, že rozvod nemusí končit tragicky.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.