Partnerova rodina v čele s jeho matkou vám může hodně zavařit. Nahlédněte do galerie a zjistěte, jak udržet vztahy na uzdě.

Překážka

Jmenuji se Daniela a je mi 29 let. Když jsem poznala svého partnera, byla jsem v sedmém nebi. Splňoval moje nejtajnější představy. Zato z jeho matky, kterou jsem s velkou slávou poznala o pár týdnů později, se mi postavily vlasy na hlavě. Neupřímná, pomlouvačná a arogantní mistryně přetvářky. "Doufám, že na rodinných setkáních nebudeš trvat moc často." Přítel se jen pousmál a souhlasně pokýval.

Dýchá mi na záda

Mojí ani jeho rodině se to nelíbilo, ale do svatby jsme se nehrnuli a šest let se poznávali, cestovali a užívali si života naplno a bez tíhy závazků. Když jsme konečně oznámili zasnoubení, slyšeli jsme tupou ránu, jak jim spadl kámen ze srdce. Bohužel se tím rozpoutala vlna nevítané pomoci. Irena, Štěpánova matka, mi byla neustále v patách a dávala hloupé rady. Když jsem si dovolila postěžovat, přítel mě usadil: "Tak se nediv, měla čtyři kluky, asi v tobě vidí dceru, po který toužila a nikdy se jí nepoštěstilo." Jeho slova měla něco do sebe a na moment jsem se zastyděla. Naplno jsem ji tedy zahrnula do svatebních příprav.

Zmiz!

Překousla jsem, že mi mluvila do výběru šatů, vnutila medailonek po babičce a mangový dort jsem pod jejím nátlakem vyměnila za čokoládovou klasiku, ale když se objevila na rozlučce se svobodou, spadla mi čelist. Chtěla jsem se napít, vyprávět si s kamarádkami pikanterie z dob svobody a mládí, tancovat se striptéry a jízdu ukončit až se svítáním. Seděla přímo proti mně a pozorovala každé moje gesto. Když už reagovala, nálada spadla na bod mrazu, protože připomínky šedesátileté babky s námi neměly nic společného. Po druhé lahvi vína a pár panácích ostřejšího pití jsem si ji vzala stranou, v šatně vyzvedla její kabát a řekla: "Jdi domů! Já nestojím o přátelství. Beru si Štěpána a ne tebe!" Ze všech sil zamáčkla slzy a bez jediného slova odešla. To mi ke štěstí stačilo a zbytek noci jsem protancovala.

Výhružky

Druhý den po poledni jsem se probudila s největší kocovinou svého života. Ani po divokých večírcích na vysokoškolských kolejích mě hlava tak nebolela. Na stole jsem měla lísteček, co všechno mám vrátit a doplatit. Celou dobu si hrála na milující tchyni a vesele platila všechno, co mi jen na očích viděla. A teď chtěla vrátit peníze za šaty, dort i zálohu na odpolední raut. Na takové podlé jednání nejsem stavěná, a tak jsem okamžitě i přes bolest vzala telefon a byla odhodlaná si to s ní vyříkat. "Nemusíš mi nic dávat, ale to se pak Štěpán dozví, co se včera dělo. A mám dokonce i důkaz, fotografie tě usvědčí. Můj syn ctí manželství a já nedovolím, aby si vzal takovou rajdu. Chtěla jsem být k tobě milá, ale když o to nestojíš, vnucovat se nebudu." Položila jsem telefon a zmocnil se mě strach. Kdyby to záleželo jen na nás, prstýnky si upleteme ze sedmikrásek a vezmeme se jen se svědky na radnici. To ona mě navezla do pompézní svatby, o kterou stejně nemám zájem a hlavně na takovou slávu nemám dost peněz. Otevřela jsem webové stránky internetového bankovnictví a zadala do kalkulačky, jaké parametry by měla půjčka, abych mohla dluhy své budoucí tchyni splatit. Protočily se mi panenky.

Náš svět

Když přišel Štěpán domů, sedla jsem si vedle něj a detailně mu povyprávěla o dění předchozí noci. "Tak ty sis dělala zálusk na striptéra? Doufám, že ti zbylo dost energie pro snoubence!" Zapluli jsme pod peřinu a trable s jeho matkou hodili za hlavu. O týden později jsme se vzali na úřadě a k jeho rodičům jezdíme jen ze slušnosti párkrát do roka. A oběma nám to tak vyhovuje.