Nulová šance

Thomas a Linda už měli čtyři zdravé děti, bylo to pro ně tak přirozené, že si absolutně nepřipouštěli, že by jejich páté dítě bylo nějak postižené. Linda zjistila, že je těhotná a moc si přála mít holčičku. Doma už měla tři kluky v teenagerovském věku a dvouletého Jonase. Linda s Thomasem byli moc šťastní, když se na ultrazvuku potvrdilo, že čekají skutečně holčičku. Ke čtyřem klukům přibude konečně vytoužená holčička. Nadšeným rodičům však ztuhl úsměv na tváři v momentě, kdy se dozvěděli výsledky vyšetření ve dvacátém týdnu těhotenství. Vyšetření odhalilo Downův syndrom. Následovaly další speciální vyšetření, které bohužel ukázaly další zdravotní komplikace. Vrozenou srdeční vadu a poruchu trávicí soustavy. Lékaři nedávali holčičce příliš šancí, prognózy byly moc špatné. Holčička, pokud by přežila porod, byla by schopná jen pár hodin života.

Malá velká bojovnice

Spontánní porod proběhl ve 36. týdnu neuvěřitelně hladce a bez větších komplikací. Krátce po půlnoci malá velká bojovnice Ellen poprvé spatřila světlo světa. Lékaři byli připraveni na krizový plán, nic z toho se však nekonalo. Ellenka o svůj život statečně bojovala. Podstoupila několik náročných operací srdce a kvůli vrozené vadě trávicí soustavy byla krmena pouze tekutou stravou. Vše velká bojovnice zvládla a nyní už dvouletá Ellenka dělá svým rodičům velkou radost. Postižení Downovým syndromem v kombinaci se zdravotním postižením vyžaduje nepřetržitou a náročnou péči, ale to vše od svých milujících rodičů a bratrů malá Ellenka má.

Co bude dál?

To, jak dlouho bude malá Ellenka bojovat o každý den svého života nikdo neví. Jisté je to, že každý den bude závislá na pomoci druhých a nemocnice bude pořád jejím druhým domovem. Pokud podstoupí ještě další chirurgické zákroky, šance na prodloužení života by stouply. Teď si závažnost svého postižení neuvědomuje a možná ani nikdy neuvědomí. Bere vše jako přirozenou součást jejího života. Psychomotorický vývoj je sice u Ellenky výrazně opožděný, ale už teď dělá velké pokroky, zvládne se sama postavit, ujde s oporou několik kroků, sama sedí, pozoruje své okolí, povídá si typickým miminkovským mumláním. Je obklopena milující rodinou a bratry. Zejména její starší sourozenci jsou rodičům v péči o Ellenku velkou oporou.

Kde se stala chyba

Thomas s Lindou se stále trápí tím, co udělali špatně, co mohli udělat jinak, aby se Ellen narodila jako zdravé dítě. Na počátku se trápili tím, že za to mohou oni, protože se rozhodli mít dítě v pokročilejším věku, nadávali na krutý osud. Dnes si už s ničím takovým hlavu nelámou, berou vše tak jak je, jsou šťastní za svou velkou rodinu a život, jaký žijí. Tato trpká životní zkušenost je však všechny změnila. Jsou pokornější, než kdy dříve byli.