V galerii najdete, podle čeho se pozná ideální žena.

Pro mě je náš vztah hlavně vzájemná důvěra, porozumění, láska a něha. V žebříčku preferencí mého partnera však vládne sex. Ne že bych proti sexu něco měla. Naopak, měla jsem ráda naše milování a usínání jeden druhému v náručí.

Naivně jsem si myslela, že to tak bude pořád. Ale po šesti letech soužití se z milování stal sex. Něha se vytratila. Žádná pusa, žádné objetí. Žádná něžná slovíčka.

Večer v posteli se na mě přivalí nezanedbatelná hmota (105 kilo oproti někdejším 80). A ta hmota mě přitlačí k posteli, vykoná to, co potřebuje, aniž by dbala na moje city a potřeby, a poté se s funěním odvalí na svou půlku postele a usne.

Z milování se stal sex a ze sexu moje noční můra, která přichází obden, a to dokonce na moje naléhání, neboť jinak by to bylo denně. Snažila jsem se o tom s partnerem promluvit, ale on na mě koukal, jako bych spadla z višně nebo spíš z té jiné planety.

„Proboha, Bohdanko, vždyť jsme spolu už přes šest let! To chceš pořád slyšet, že jsi moje kočička? Víš, že tě mám rád, ale ty po mně chceš, abych ti to před každým milováním šeptal do ouška. Jistě, vztah se vyvíjí, ale to ty jsi ochladla! Já sex potřebuju, je to pro mě nejlepší relax, a jsem rád, že mi ho dopřáváš.“

Namítla jsem, že mi chybí objetí, milostná předehra a jistěže i ta slovíčka, ale partner jen obrátil oči v sloup. „Jsem z práce utahaný jako kotě! Copak to nechápeš. Jsem rád, že mi uděláš večeři, necháš mě koukat na televizi a nechceš si pořád povídat. Fakt to oceňuju, jsi skvělá, ale pochop, že potřebuju především sex!“

Takže to obden chápu, ale je to pro mne oběť, tento typ sexu se mi začíná dokonce hnusit a nevím, jak to řešit.

NÁZOR PSYCHOLOGA

Bestseller Johna Graye Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše s nadsázkou popisuje mezipohlavní rozdíly v uvažování, komunikaci a potřebách. Odlišnosti v přístupu k sexu patří k nejčastějším. Muži považují sex v manželství za nezadatelné právo, navíc jej mnohdy redukují jen na akt pohlavního styku. Pro mnohé ženy se takto pojatá intimita stává spíš hrozbou než potěchou.

Pro patřičné vyladění by potřebovaly víc komunikace a něhy. Pro „klid v rodině“ se sice snaží manželovi vyhovět; je však jen otázkou času, kdy se snížená chuť změní v nechuť, posléze i v odpor. S podobnými příběhy se v poradně setkáváme každou chvíli. Některé končí dobře – ty, kde i muž byl ochotný se na změnách podílet. Třeba tím, že poskytne ženě prostor, aby alespoň někdy mohla sama zatoužit, nebo tím, že s ní začne více komunikovat, tu a tam ji líbne, pohladí, ocení…

Pánové, ve vlastním zájmu byste měli opustit scestnou myšlenku, že by pomohly nějaké uměle dodávané hormony. Hypoteticky by sice mohly zvýšit ženinu chuť na sex, nikoli však s vámi!