Obětování se dětem se vám nemusí vyplatit. V galerii najdete tipy, jak si ukrojit trošku času pro sebe.

Vyhlídky

Vdávala jsem se s těhotenským břichem a nečekala jsem, že to bude šťastné manželství. Cítila jsem ale povinnost udělat pro svou rodinu maximum a dlouhé roky jsem odpírala jen sobě. Manžel na tajný účet našetřil bezmála milion a mě nechal dřít bídu s nouzí. Děti na mě byly fixované a otce vnímaly jen jako rodinný doplněk. Ani mě nepřekvapilo, že si našel milenku. Odešel sice bez hádek a sporů o děti nebo majetek, ale moc dobře věděl, co dělá. Starosti s výchovou se kupily a dům byl zatížený hypotékou. Ani o jedno nebyl důvod bojovat.

Dřela jsem jako kůň, abych své děti zabezpečila. Každý den jsem jedla krajíc chleba s medem, máslo jsem si nemohla dovolit. Po korunách jsem si dělila peníze do obálek. Dlouho do noci jsem skládala propisky, abych si přivydělala. Ze stejného důvodu jsem se dvakrát týdně upsala úklidu v místní fabrice.

Podraz

Dcera mi na oplátku napsala dopis. Je tak zbabělá, že mi to neumí říct do očí. Na papíře se pravda totiž skrývá mnohem lépe. Přečetla jsem ho, ale nedohnal mě k slzám. Mrzí mě, že Johanka nevidí tu urputnou snahu, která se ne vždy sešla s úspěchem. Ale třeba ji život vyškolí.

Vyčetla mi, že jsem nedokázala vydělat peníze.

Vadí jí, že jsem nedbala o své zdraví a v padesáti chodím s hůlkou.

Stydí se za mě, jsem prý nevzdělaná a bez přehledu.

Vypadám prý zanedbaně a o dekádu starší.

Nejsem hodna být součástí jejího života, respektuje mě jako rodiče, ale do jejího světa nezapadám.

Svůj dojemný projev ukončila slovy: "Mrzí mě, že jsi to neustála." Nemám pocit, že bych žila nedůstojně. Žila jsem tak, jak mi síly dovolily. Měla bych peníze muže i vzdělání - nebýt dětí. Ale já nejsem tak podlá a své dceři to nevyčtu. Třeba se jednou dostane do podobné situace a ráda si vzpomene na fígle, jak jsem za pár korun vykouzlila pohádkové Vánoce nebo dokázala našetřit na dovolenou v kempu.

Další výpadek vůči mé osobě už si ale líbit nenechám.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.