Radek Svoboda (17): Zasáhl ho kulový blesk

V malé obci Černá u Bohdanče nedaleko Pardubic loni 13. července večer řádila silná bouře. To ještě Radek netušil, že ho přímo doma ochromí ohnivá koule.

Někdy kolem půl desáté se chlapec chystal do postele. „Už jsem neměl v plánu nikam jít,“ líčí minuty před zásahem blesku.

„Všiml jsme si, že je v koupelně voda, napršela tam pootevřeným okénkem. Tak ho zavírám a najednou slyším ránu. Jediné, co si pamatuju, je, že jsem se ještě podíval nahoru a uviděl něco modrého. Víc nic nevím, pak si už jen vybavuju, jak tu byla záchranka.“ Radek podle všeho utrpěl zásah bleskem. Více dokáže popsat jeho babička, která ho zachránila a zavolala pomoc.

Na palubě stroje bylo tehdy 27 pasažérů, v zavazadlovém prostoru explodovala nálož. Letoun se následkem toho rozlomil a zřítil. Vesně život zachránilo pravděpodobně to, že se zaklínila ve zbytku zádi.

Pád trosek navíc zbrzdily větve stromů. Letuška utrpěla frakturu lebky, měla zlomené obě nohy a tři obratle, v důsledku čehož od pasu dolů ochrnula. Prodělala několik náročných operací a začala dokonce znovu chodit.