Zpocené ruce, záda, třesoucí se kolena, zrychlený tep, červené tváře, stažený žaludek. Ještě pár minut a budeme muset promluvit před ostatními kolegy. V tu chvíli je jedno, že se všemi dobře vycházíme a že vlastně o nic nejde. Naše tělo si dělá, co chce, a chová se tak, jako by šlo na porážku. Proč se v podobných momentech chová náš organismus tak nelogicky?

Tréma: Jedno malé plus

Trémě se odborně říká iracionální emotivní reagencie. Takže, jak vidno, už v názvu jakési nelogično tento syndrom má. Jde v podstatě o akutní stres lidského organismu, při kterém hrají svou roli chemické procesy v mozku, genetické predispozice, ale i prostředí, ve kterém vyrůstáme a žijeme. Výsledkem je například červenání nebo selhání něčeho, co bylo do té doby bez kazu. Přes všechny nepříjemné příznaky je tréma přeci jen k něčemu dobrá – pro skvělý výkon je potřebné i určité napětí a v takových situacích nás tréma jako nějaký motor popohání vpřed.

Skolí i profesionály

Horší už je, když se nám úzkost vymkne z rukou. Tehdy ji pociťujeme jako vážný problém, který nám znepříjemňuje profesní i soukromý život. Tréma se může objevit i nečekaně až ve zralém věku. Přepadne zkušené odborníky, talentované umělce nebo sportovce, a pěkně jim vystoupení na veřejnosti ztíží, někdy i do té míry, že musí nakonec vyhledat psychologa.
Problém přitom vůbec nemusí souviset s jejich povoláním nebo nadáním. Často pramení v soukromém životě a nevyřešených záležitostech, které mohou sahat až daleko do dětství. Mnozí lidé se v důsledku působení trémy uzavřou do sebe a odsouváním problému svůj stav jen zhoršují. Pak se může stát, že jim úzkost přeroste přes hlavu a smete je.

Jak bojovat s úzkostí

Tréma se nejčastěji objeví, když je nutné někde formálně vystoupit a promluvit před určitou skupinou lidí. Anglicky se tomu říká „stage fright“, tedy doslova „strach z pódia“. Jak se dá proti němu bojovat?

  • Nejdříve je nutné si uvědomit fakt, že trému zažil každý (kolegové, herci, prezidenti) a teď i vy. Je to běžná součást života a je třeba ji tak brát.
  • Druhou zbraní je důležitá příprava. Pokud si nejste svým projevem jistí, můžete si ho nanečisto vyzkoušet třeba před zrcadlem. Když si uvědomíte, že trému ve skutečnosti ovládáte, dodá vám to určité sebevědomí.
  • Pomůže i obyčejný autogenní trénink.
  • Před vlastním vystoupením se na 10-15 minut položte do příjemné polohy a snažte se zklidnit tělo i mysl. Ve stavu napětí jsou totiž vaše svaly napnuté, cévy stažené a krev vám nedostatečně okysličuje mozek. Tehdy se vám může stát, že své vystoupení nezvládnete nebo budete mít „okno“. Takže pokud si na chvíli lehnete, pustíte si příjemnou hudbu bez reklam a hlášení o dopravní situaci, vypustíte z hlavy projev a začnete myslet na příjemné věci, které vás v budoucnu čekají, napětí se z těla dostane ven. Samozřejmě, schopnost rychlého uvolnění mysli nezískáte hned, je potřeba ji pravidelně trénovat.
  • Není pozdě ani když už stojíte před publikem. Začněte pravidelně dýchat, zhluboka a směrem do břicha. Za pár minut se vám zpomalí tep a napětí se zmírní na minimum, nezmizí-li úplně.
  • Dost lidí věří v moc talismanů. Je to vlastně taková psychická berlička. Jestliže se vám zdá, že pomáhají, berte si je s sebou. Neupínejte se ale na ně přespříliš, protože utéct před důležitým vystoupením kvůli tomu, že jste si zapomněli doma plastovou želvičku je trochu dětinské.

I bylinky a panák pomohou

Proti trémě můžete bojovat i různými léky a bylinkami. Pomáhá třeba odvar z třezalky tečkované, meduňky nebo čaj z chmelu. Ovšem pár rychlých hltů chvilku před vystoupením vás nezachrání. Uklidňujícího účinku rostlinek dosáhnete, pokud budete pít čaj průběžně. Pro hodně úzkostlivé lidi existují i anxiolytika (léky proti chorobným stavům úzkosti), která mají poměrně rychlý účinek, ale mohou u pacientů snadno vypěstovat závislost. Takže je také možné, že psychiatr předepíše takovému člověku spíše antidepresiva, která se užívají dlouhodobě, jsou efektivnější a je u nich nižší riziko návykovosti. Někdo se ve chvílích napětí uchyluje ke sklence alkoholu. Musíte sami pečlivě zvážit, zda v sobě máte brzdy a zábrany, abyste to s pitím nepřehnali. Usoudíte-li, že vám závislost na alkoholu nehrozí a v podstatě pijete jen výjimečně, můžete si doušek něčeho ostřejšího v klidu dát.

Šestkrát proti trémě

  • Připravte se. Před důležitou prezentací si své vystoupení nacvičte před zrcadlem, nahrajte na kameru, předveďte členům rodiny nebo přátelům. V den D pak budete před publikem působit, jako byste celý život nedělali nic jiného, než řečnili před davem.
  • Nezapomeňte na talisman. Pokud žádný nemáte, poohlédněte se ve svém okolí (a nemusí to být zrovna plyšový medvídek). Účinný je i kus oblečení, který jste měli na sobě, když se stalo něco příjemného. Můžete tak mít „šťastné“ tričko, ponožky, kalhotky… Ale pozor, štěstí je vrtkavé, tak si talisman rezervujte jen na zvláštní příležitosti.
  • Pokud si talisman zapomenete, nezoufejte, určitě je s vámi i na dálku propojený.
  • Při vystoupení rozhodně nemyslete na to, jak zrovna vypadáte. Každé trhnutí tváře nebo kapička potu na čele se vám budou zdát příšernější, než ve skutečnosti jsou. Ostatně, publikum je zvědavé především na to, co mu budete říkat.
  • Místo sebe samých si představujte obecenstvo, jak drhne podlahu, okopává záhonky nebo se šťourá v nose. Vždyť jsou to jen slabí lidé z masa a kostí.
  • A hlavně si říkejte, že nejde o život. V nejhorším se trošičku shodíte a vzbudíte všeobecné pobavení.