Když už na vás, nedejbože, někdo přece jen zaútočí a vy se musíte bránit, dělejte to jednoduše, přirozeně, ale účinně. Není nutné přemýšlet nad složitými chvaty a listovat v příručkách bojových umění. Nepotřebujete ovládat žádné zvláštní techniky. Vystačíte si s obyčejnými kopy, údery na citlivá místa, případně použitím toho, co máte v kabelce.

Buďte pozorná

Důležitá je ostražitost. Jistě, každý z nás má hlavu plnou starostí a povinností a myšlenkami je všude možně. Přesto byste měly sledovat prostor kolem sebe, hlavně, když večer vystupujete z autobusu nebo taxíku. V noci nechoďte nikdy samy, zajistěte si pánský doprovod. Pokud to není možné, poproste třeba i taxikáře, aby chvilku počkal, než odemknete dveře, rozsvítíte světlo a přivoláte výtah.

Sprej nebo pilník

Říká se, že štěstí přeje připraveným. Čeká-li vás tedy cesta tmavou ulicí, připravte si do ruky „zbraň“, kterou v nouzi použijete. Pokud nemáte po ruce obranný slzný sprej (kasr), který se stříká násilníkovi do očí, mohou vám posloužit i věci osobní potřeby. Užitečný je třeba ostrý hřeben, kterým útočníka podrápete po tváři, deštník či pilník na nehty – snadno ho skryjete v dlani a pak jím bodnete do ruky nebo jiného citlivého místa. „Zbraň“ si ovšem zavčasu připravte, na ulici už může být pozdě.

Nebojte se uhodit

Silný kopanec do rozkroku, holenní kosti nebo kolena je velmi účinný. Stejně tak i píchnutí rukou do očí nebo krku. Pokud nemůžete okamžitě utéct, nebojte se bránit opravdu razantně. Ani agresor s vámi nebude zacházet v rukavičkách. Facka v tomto případě moc nezabírá, útočníka spíše jenom podráždíte. Zejména, je-li pod vlivem alkoholu, drog, nebo je velmi brutální už svým založením. Platí – zasadit dva pořádné údery nebo kopy a pak vzít nohy na ramena.

Zkuste kurz sebeobrany

Pokud se častěji vracíte domů noční opuštěnou ulicí či se vyskytujete v rizikových místech (parky, lesní stezky atp.), můžete přece jen zauvažovat i o kurzu sebeobrany. Bohatou nabídku kurzů najdete na internetu. Základní prvky sebeobrany zvládnou snadno ženy v domácnosti, ty, které prosedí celé dny u počítače, i seniorky.

Kromě jednoduchých technik se naučíte taky obranné pády. Když na vás někdo zaútočí a strhne vás na zem, má vás v hrsti. Pokud ovšem umíte správně padnout, můžete okamžitě zareagovat, odhodit nákup a kopat, kousat, zatnout nehty do tváře nebo z kapsy vytáhnout, co máte po ruce.

Křičte z plna hrdla

Na zastrašení útočníka pomáhá i křik, i když ne každý je schopný v takové situaci vydat byť jen hlásku. Máte-li zakrytá ústa, kousněte ho a zformulujte alespoň větu, že se blíží váš muž, přítel atp. Dejte najevo, že nejste sama. Často to násilníka odradí, protože neví, je-li to pravda či nikoli. Zbytečně ho ovšem neurážejte a nedrážděte, můžete ho tak vyprovokovat k ještě větší brutalitě.

S důvěrou opatrně

Jediné, co skutečně funguje, je obezřetnost. Nevěřte slepě každému, kdo vás osloví na ulici, i když působí jakkoli slušně. Zloději často zakrývají své záměry příjemným vzhledem a komunikativností. Zeptají se vás, kolik je hodin, nebo kde najdou tu či onu adresu, a rozhodně nepůsobí jako agresoři. Pak vás najednou popadnou a už je zle.

Svou ochotu ukazovat neznámému člověku hledanou ulici proto držte na uzdě, především ve večerních a nočních hodinách. Raději se omluvte, že nevíte, a jděte opatrně ke svému cíli.

Poslouchejte své instinkty

Jakékoli přepadení je šok, protože ve stavu ohrožení ztrácíme pocit bezpečí a jistoty. Přepadený člověk se zachová instinktivně – buď zaútočí, nebo uteče. Jsou to vrozené reakce. Mnoho žen právě díky instinktům a správným emocím situaci zvládne a pak říká, že ani nevědí, jak se jim to podařilo. Když se vám ale navíc podaří nezpanikařit a střízlivě uvažovat, budete mít ještě větší šanci se ubránit (nebo zmizet).

Právník radí

JUDr. Hana Mesthene
Advokátní kancelář Mesthene & Partners

Právní meze nutné obrany

V případě sebeobrany, které předchází fyzický útok, se pro posouzení chování obránce nejčastěji užívá § 29 trestního zákona - ustanovení o nutné obraně. Laicky řečeno, toto ustanovení pokrývá případy, kdy v sebeobraně například zraníme útočníka, respektive, kdy by chování obránce bylo za jiných okolností trestným činem.

Podmínkou nutné obrany je její přiměřenost - situace, kdy je obrana zjevně adekvátní způsobu a intenzitě útoku. Zákonné ustanovení o nutné obraně je poměrně stručné a nelze tak určit přesnou hranici přiměřenosti obrany. Nelze ji paušalizovat a je třeba se zaměřit vždy na konkrétní případ. Rozhodujícím faktorem je nejen samotné chování obránce, ale i ostatní prvky, jako je strach, poměr sil atd.

Praktický příklad: Je-li přepadena žena, která v obraně použije pepřový sprej, čímž útočníka paralyzuje, jde o obranu přiměřenou. Pokud by obrana pokračovala i poté, kdy je útočník zneškodněn, již o obranu nejde (například další užití spreje na zneškodněného útočníka, fyzické napadení ze vzteku). Takové chování je považováno za nepřiměřené a je trestné.

Pro případ napadení se tak spíše naskýtá praktická, než právní rada: pokud je to možné, utečte, pokud to možné není, zachovejte chladnou hlavu a včas vyhodnoťte sílu útoku i sílu obrany. Pokud by došlo ke zranění, vždy je třeba ihned zavolat lékaře a policii.