Jak správně umýt okna a žaluzie nebo Staňte se hvězdou Vánoc - Plán krok za krokem

Mytí oken a žaluzií, čistění radiátorů, tepování koberců, mytí a dokonalý úklid kuchyňské linky, spíže, komory, vysávání, praní, úklid skříní a botníků… Právě tak si některé hospodyňky představují předvánoční úklid. A už při této představě jim vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Jen málokterá žena se v kompletním uklízení domácnosti vyžívá, pro většinu je spíše nutným zlem. A tak místo toho, aby Vánoce byly svátky klidu a pohody, jsou ženy vyčerpané a zničené z pečení cukroví, vaření a hlavně z velkého úklidu.

Třetina Čechů nerada uklízí

  • Třetina Čechů přiznává, že má s úklidem problém a gruntuje nerada.
  • Ve 35 % domácností uklízí výhradně manželka, někde pomáhají i děti, partner nebo rodiče.
  • Jen 1 % Čechů si pravidelně najímá hospodyni.
  • Mezi nejvíce nenáviděné domácí práce patří žehlení, mytí oken a utírání prachu.

První rada: Nepřehánějte to

Jste přesvědčená, že je opravdu nutné vysmýčit byt do posledního koutku, umýt okna, vyprat záclony, vycídit radiátory, vyklidit skříně, uklidit spíž, překontrolovat trvanlivost potravin a vyleštit veškeré sklo a dekorace? Ne, není! Pokud jste na to sama, sedřete se a budete mít zkažené svátky. Nepřehánějte to, projděte si byt a sepište si, co je nutné udělat a co můžete nechat na leden. Odborníci říkají, že hlavní je stanovit si priority. A těch se pak držet.

Tip KAFE.cz:
Při úklidu postupujte vždy od oken ke dveřím a odshora dolů. Tak uklidíte nejlépe a budete mít dobrý přehled, co jste už udělala.

Druhá rada: Zapojte ostatní

Pokud v bytě nebydlíte sama, zapojte do úklidu další členy domácnosti. Nejste přece služka, a to ani v případě, že nechodíte do práce. Každý by měl mít své povinnosti podle věku i času, který jim může věnovat. Děti si mohou uklidit pokoj, pomoct s utíráním prachu, ale i s leštěním komod, stolků a spodní části kuchyňské linky. Utřít prach z vrchní části skříní a polic i ze svítidel zase může partner.

Třetí rada: Ukliďte viditelná místa

Vánoční úklid nemusí být naprosto dokonalý. Udělejte si plán a ukliďte hlavně to, co je vidět – tedy obytné místnosti. Začněte ložnicí, kde bývá obvykle nejméně práce, pokračujte přes obývák a dětský pokoj. Nezapomeňte na koupelnu, WC a nakonec na kuchyň. Úklid ale nemusí být veledůkladný. Stačí, když byt bude na pohled vypadat čistě a vy se v něm budete cítit dobře.

Tip KAFE.cz:
Zavolejte úklidovou firmu!
Pokud větší úklid nesnášíte (nebo na něj nemáte čas), můžete to vyřešit objednáním úklidové firmu. Vybírejte důkladně podle referencí a doporučení a předem si zjistěte celkovou sumu. Někde platíte hodinovou částku, jinde mzdu za úkony či uklizené m2. Většina firem si připočítává dopravné. Ceny se pohybují od 150 Kč/h výše, a to podle města a druhu práce.

Co stihnout před Vánocemi

  • Utřít prach i na místech, kde jej běžně neotíráte. Plné prachu jsou třeba knihy v knihovně (vyplatí se je opatrně vysát) a pokojové rostliny. Nezapomeňte otřít jejich listy. Od prachu jsou i obrazy, dekorace a svítidla, a tak je také nevynechejte.
  • Vyprat záclony a závěsy a vyměnit ložní povlečení. Umýt okna a rámy.
  • Vysát i na méně přístupných místech (pod nábytkem či postelí). Vyluxujte i sedací soupravu a křesla (případně otřete, podle materiálu).
  • Důkladně umýt sanitární keramiku v koupelně a na WC, vydesinfikovat i záchodové prkénko. Desinfekční sprej použijte i na odpadkový koš.
  • Umýt a vyleštit kliky a jejich okolí, vypínače a rámy dveří.

Co nechat na nový rok

  • Úklid spíže, komory, šatny.
  • Úklid skříní a třídění oblečení, které už nenosíte.
  • Úklid sklepa a půdy.
  • Důkladné vyčistění radiátorů a žaluzií.
  • Čištění a tepování koberců.
  • Třídění hraček v dětském pokoji, se kterými si děti už nehrají.