Diskutujte: Staňte se hvězdou Vánoc - Plán krok za krokem nebo Profesionálky radí: Rychlé tipy na úklid

Jak na okna

Tip KAFE.cz:

Neumývejte okna v mrazech. To jde totiž špína špatně setřít, na sklech se drží a voda namrzá. Navíc při tom ještě nastydnete.

1. Umyjte rámy

Než se vrhnete do mytí skel, začněte rámy. Důkladně je omyjte vlhkou utěrkou či houbičkou namočenou ve vodě, ve které může být trochu saponátu. Největší pozornost věnujte klice a jejímu okolí. To jsou totiž místa, která našimi dotyky nejvíce trpí.

2. Na řadě jsou skla

Jakmile máte hotové rámy, vyměňte vodu a začněte s mytím skel. Postačí vám stěrka, na kterou nasadíte návlek z mikrovlákna, namočíte a okno důkladně umyjete. Rady našich babiček praví, že skvělým pomocníkem je ocet, který odmašťuje i leští. Stačí jej trochu přidat do vody. Jakmile máte hotovo, můžete přejít k poslednímu kroku.

3. Okna vyleštěte

Rámy i skla máte umyté, a tak už je zbývá jen vyleštit. Babské rady sice říkají, že k tomu jsou ideální noviny, ale lépe uděláte, když si pořídíte speciální mikrovláknovou utěrku na sklo. Pokud byla okna více špinavá nebo mají stále šmouhy, můžete použít nejrůznější čističe na sklo. Stačí jen nastříkat a doleštit.

KAFE.cz zjistilo:

Babské rady na mytí oken

  • Skvělým pomocníkem na mytí oken je prý vanilkový puding. Stačí sáček vsypat do pěti litrů horké vody, zamíchat a okna jím umýt. Poté nechejte skla uschnout a vyleštěte.
  • Na leštění oken jsou údajně skvělé obyčejné silonky. Stačí jimi sklo umýt studenou vodou, přeleštit a máte vyhráno.
  • Pokud chcete, aby se okna opravdu leskla, umyjte je předem slanou vodou (lžíce soli na litr vody). Poté vyleštěte.

Jak na žaluzie

Čištění žaluzií není příliš populární činnost. Zabere spoustu času a efekt není příliš vidět. Existuje ale několik metod, jak žaluzie čistit.

Nejpracnější

Namočte si hadřík a stírejte prach na každé lamele zvlášť. Vyčistíte je sice krásně, ale zabere vám to velké množství času. Do vody vždy přidejte trochu octa anebo čisticího prostředku. Činnost urychlíte, pokud si na ruce navlečete ponožky. Jednu namočíte a umýváte jí žaluzie, druhou, suchou, je hned sušíte.

Nejrychlejší

Mnohem rychlejší cestou je pořídit si speciální kartáček na čistění žaluzií. Můžete je čistit na sucho i na mokro, ale hlavně jím leštíte několik lamel naráz – jde totiž o několik kartáčků nad sebou.

Nepříliš efektní

Jsou i tací, kdo žaluzie sundají a sprchují je ve vaně. To je sice rychlejší, ale touto cestou všechen prach a mastnotu dolů nedostanete a stejně musíte zasáhnout ručně. Navíc pokud vodu pustíte příliš silně, můžete lamely polámat.

Tip KAFE.cz

Pokud vás mytí oken a žaluzií nebaví, můžete si zavolat úklidovou firmu. Podle počtu oken si ale připravte částku od několika stokorun výše. U bytu 3+1 za okna zaplatíte zhruba 650 Kč bez DPH, mytí žaluzií se pak pohybuje od 10 Kč/m2.