Předsíň je jako předzvěst tajemství, které se skrývá dál v bytě. Dýchne tu na vás milé kouzlo harmonické domácnosti, nebo naopak rozčarování z nesouladu v domě. Pečlivě srovnané boty, kabáty a bundy rozvěšené na vkusně vybíraných háčcích. Všechno ladí a nic nepůsobí rušivě. Zkrátka už tahle příjemně zařízená předsíň vás vyzývá – jděte dál a užijte si to tady.

Předsíň neopomíjejte!

Veškeré kouzlo ale pomine, když se malinkatý věšáček utrhne pod tíhou bund. Když se bláto donesené na podrážkách bot rozšlape po celém bytě. Nebo když ve změti klíčů, nebudete moct najít zrovna ty svoje. Zkrátka ani předsíň by se neměla opomíjet, ať už připomíná spíš myší komůrku, nebo zámeckou halu.

Místnost, která se dá nafouknout

Předsíň opravdu patří k zanedbávaným prostorům v bytě. Často vám připadá tak malinká, že ani nevíte co s ní. Napadlo vás ale, že i taková paneláková předsíňka se dá nafouknout? Vestavěné skříně a úložné prostory, které vzniknou vybudováním polic a skříněk pod stropy, mohou být vhodným řešením právě pro vás.

Tipy KAFE.cz

Věšáky ve správné výšce

Věšáky a police umístěte v takové výšce, která je dostupná i vašim dětem. Bundy, které se válejí na botníku nebo dokonce na zemi, nejsou nejlepší vizitkou. Byla by škoda zmařit takhle zbytečně první dojem. A to všechno jen proto, že děti na háčky nedosáhnou...

Stojan na deštníky

Ve vaší minipředsíni ani neroztáhnete mokrý deštník. Pak už byste totiž zůstala navždy uvězněna ve vlastním bytě. Dovnitř ani ven by nikdo neproklouzl. Pořiďte si stojan na deštníky! Nejen, že povodeň nepostihne celý byt, ale podaří se vám i vyplnit prázdný roh místnosti.

Barevné kombinace

I když už předsíň vážně nemáte jak zvětšit, zkuste barevné kombinace na stěnách. Rozhodně vynechejte tmavé barvy. Bílý strop prostor opticky zvětšuje.

Bodová svítidla

Posviťte si svou malou předsíň bez oken. Stačí vhodně umístit bodová svítidla na stropě i na zdech a z temné komůrky je rázem prosvětlená hala.

Pořádné zrcadlo

Rychle zkontrolovat jestli make-up není přehnaně výrazný, naposledy přečísnout vlasy a vzhůru z domu! Bez zrcadla to ale nepůjde. A kde jinde než v předsíni by mělo stoprocentně být? Raději větší, ve kterém uvidíte celou postavu. Navíc opticky zvětší prostor, takže vyřešíte dva problémy najednou.

Přihrádka na klíče

Znáte to. Ranní shon, nestíháte, zase jdete pozdě. A do toho všeho ne a ne najít klíče. Pořiďte si na ně speciální přihrádku, nebo box. Je to jednodušší než každý den ztrácet cenný čas hledáním.

Doplněk pro radost

Krásný a praktický doplněk do vaší předsíně. Dřevěný box na klíče, díky němuž klíče neztratíte a zároveň bude i skvělou dekorací (Jhdecor.cz).

Rohožka

Věčné zametání prachu, nekonečné vytírání podlahy. Bahnu na podrážkách se často prostě nevyhnete. Nezoufejte, dá se s tím bojovat. Začněte třeba jen tím, že před práh vstupních dveří položíte rohožku. Když si každý poctivě očistí obuv, uvidíte, že bláto v bytě jako zázrakem ustoupí.

Lžíce na boty

Lžíce na boty by v předsíni neměla chybět, i když se vám zdá, že ji momentálně nepotřebujete. Co když ale přijde na návštěvu babička, nebo co když si koupíte nové boty, které je lepší nerozvazovat? Lžíci rozhodně využijete!

Slovo odborníka pro KAFE.cz

Věra Tomíčková, interiérová designérka

Předsíň je první, kam pozveme návštěvu, a mnohdy jedinou částí našeho bytu, kam nahlédne každý, kdo zazvoní u našich dveří. Přesto bývá její význam opomíjený. Zádveří, jak se předsíni také říká, by mělo skýtat prostor pro právě nošené oblečení a obuv. Pozor však, rozhodně by se nemělo stát uložištěm všech našich svršků. Ty mějme uskladněny ve skříni nebo v šatně. Do zádveří je vhodnější umístit otevřené police a háčky, abychom měli vše hned po ruce a oblečení mohlo větrat. Otevřené prostory navíc působí odlehčeně a menší prostory tolik nezaplní jako velká skříň. Praktickým doplňkem každé předsíně je menší stolička nebo botník na sednutí, kterou oceníme především při obouvání.