Lidé za tisíciletí vyrostli nejen do šířky, ale i do výšky. Archeologické vykopávky dokazují, jak malí naši předkové proti nám byli.

A podle doktora Olivera Curryho z londýnské School of Economics ještě porosteme. Předpokládá, že lidstvo dosáhne svého fyzického vrcholu kolem roku 3000. V té době prý budou lidé žít průměrně 120 let a měřit bezmála dva metry. Více na www.rustovyhormon.cz

Diagnóza trvá léta

Přirozený přírůstek je způsoben především lepší výživou, nadměrný růst je následek nadbytečné tvorby růstového hormonu. Je-li jeho sekrece vyšší v dětském věku nebo v pubertě, kdy ještě růst nebyl ukončen, jedná se o gigantismus. Jestliže se onemocnění projeví později v dospělosti, nazývá se tato nemoc akromegalie.

Akromegalie je závažné endokrinní onemocnění, naštěstí však vzácné. V České republice jím trpí přibližně 700 až 800 lidí. Odborníci ovšem odhadují, že diagnostikována je pouze přibližně polovina. Neléčená choroba přitom významně snižuje kvalitu i délku života.

„Pokud je stanovena diagnóza akromegalie včas a léčba je úspěšná, bývá prognóza pacientů příznivá. U těžkých forem a v případech, kdy ji není možné dostupnými metodami včas vyléčit, akromegalie významně zhoršuje kvalitu života a končí až invaliditou,“ vysvětluje Michal Kršek.

Možností léčby je víc

Paní Nadě trvalo šest let, než jí lékaři stanovili správnou diagnózu. Není rozhodně žádná výjimka. Příznaky se vyvíjejí pomalu a nenápadně a při všeobecných stížnostech na únavu či bolesti hlavy málokdo pomyslí na laboratorní vyšetření vzorků krve, ve kterých se projeví zvýšená koncentrace růstového hormonu.

Jakmile se prokáže, téměř vždy následuje vyšetření magnetickou rezonancí -zdroj potíží je totiž obvykle nezhoubný nádor podvěsku mozkového - adenom, který se při této metodě zobrazí. Neurochirurgická operace, při níž lékař nádor odstraní, je v těchto případech první krok. „Operace adenomu podvěsku mozkového vede k úplnému odstranění nádoru a vyléčení více než poloviny pacientů,“ vysvětluje Michal Kršek.

„Pokud se to nepodaří, musíme přistoupit k dalšímu neurochirurgickému zákroku, k ozáření zbytku adenomu - v ČR se nejčastěji používá Leksellův gama nůž - nebo k medikamentózní léčbě tlumící produkci růstového hormonu. Nezřídka různé terapie kombinujeme.“