1. Přebalovací pult – Můžete koupit přímo pultík určený k přebalování. Nechcete-li investovat do této pomůcky, určitě si pořiďte alespoň molitanovou, omyvatelnou přebalovací podložku. Dobrým tipem je velká komoda, do šuplíků uložíte vše potřebné a přebalovací podložku umístíte nahoru.

2. Jednorázové pleny – Ze začátku počítejte se spotřebou až 10 plenek denně, zásobte se raději dopředu.

3. Jednorázové přebalovací podložky – Polopropustná čtvercová podložka s vlastnostmi plínky. Oceníte ji v poradně, ale i při cestování, nakupování a podobně – vždy na ní prcka snadno přebalíte. Hodí se i do postýlky, můžete na ní nechat dítě bez plenek, aby mohla pokožka zadečku větrat.

4. Látkové pleny – Kupte si jich minimálně dvacet, a to i tehdy, když hodláte používat ty jednorázové.

5. Vlhčené ubrousky – I tehdy, chcete-li doma používat navlhčenou žínku, si balení ubrousků pořiďte. Pokud ho neuplatníte doma, na cesty se vám bude hodit určitě.

6. Přebalovací taška – Při cestách oceníte praktickou tašku, do níž dáte vše potřebné. Vyplatí se ty kočárkové, k nimž máte snadný přístup a vše hned po ruce. Součástí těchto kabel bývá i přebalovací podložka.

7. Krém na zadeček – Nemá-li vaše miminko kožní problémy, stačí ho nanášet po stolici, v tenké vrstvě.

8. Koš na pleny – Na použité plenky si můžete koupit speciální koš, který brání šíření zápachu. Investice se vyplatí – zvlášť v horkých dnech oceníte, že zápach z použitých plenek je nulový.

Kafe.cz zjistilo: Dětský zadeček se snadno podráždí

Na rozdíl od dospělých, mají miminka pokožku na zadečku velmi jemnou. Vrchní vrstva kůže ještě není vyvinutá, není dokončen ani vývoj potních a mazových žláz. Proto musí být péče o kůži v partiích zakrytých plenkou velmi intenzivní, zvláště u nejmenších miminek. Jsou náchylná k opruzení a podráždění.

Tipy Kafe.cz: Odhalte příčinu zarudnutí

Pokud dítě předpisově ošetřujete a stále má na zadečku vyrážku, zkuste sama odhalit příčinu. Změňte vlhčené ubrousky – zkuste neparfémované, určené pro citlivou pokožku. Problém může být i v krému, který používáte při přebalování. Zjistěte, co obsahuje a krém vyměňte. Některé děti mohou mít alergii i na jednorázové plenky. Používáte-li pleny látkové, vyzkoušejte změnu pracího prostředku. Někdy se podráždění kůže objeví až při zavádění příkrmů. Na vině mohou být například kyseliny z ovoce nebo zeleniny (jablka, hrozny, rajčata, citrusy). Pokud tento postup nezabere, obraťte se na pediatra.

Kafe.cz zjistilo: Jak dobře přebalit?

  • Holčičky vždy utírejte zepředu dozadu! To znamená od genitálií k zadečku. Při opačném postupu můžete dívkám zanést do pochvy bakterie ze stolice.
  • Důkladně zadeček omyjte a osušte. I malé zbytky stolice, nebo žmolky krému natřeného na mokrou kůži, mohou způsobit bolestivé opruzeniny.
  • Chlapečkům by měl penis směřovat dolů.