Pokud hledáte práci, v galerii se dozvíte, jak na to.

Mezi zaměstnanci je dnes home office jedním z nejoblíbenějších benefitů. To se však může změnit, pokud poslanci schválí přísnější podmínky pro práci z domova. Podle plánů vlády by zaměstnavatelé museli přispívat svým pracovníkům, kteří využívají home office, na elektřinu, internet či na doma používaný počítač. Taková novela zákoníku práce by mohla využívání práce z domova ohrozit.

SLADIT KARIÉRU A RODINU

Rodičům přitom home office často umožňuje lépe sladit kariéru se starostí o děti. Jiní si pracovní čas přizpůsobí svým zálibám, pracují například dlouho do noci a den využijí třeba ke sportovní aktivitě nebo k jiným koníčkům. Ale pozor: zaměstnavatelé nesmějí získat pocit, že lidé home office zneužívají a pletou si ho s dovolenou navíc.

KDO MUSÍ DO PRÁCE DOJÍT?

V některých profesích už je home office považován za samozřejmost. Například v oboru informačních technologií. „Ajťáci“, ale i lidé z dalších profesí, mohou část své práce bez problémů odvádět v pohodě svého domova. Počítač, telefon a internet jsou běžnou součástí výbavy téměř každého člověka. Práce z domova je vhodná pro volnější povolání. Jednoznačně vedou programátoři, konzultanti či účetní ve finančnictví a volné živnosti, jako jsou některé služby, umění či žurnalistika. Na druhou stranu jsou povolání, kde asi tento benefit nezakotví – svářeč, obsluha NTC strojů, lékařka či prodavačka – ti musejí do práce dojít. Zřejmě s charakterem osídlení, s klimatem, ale i s povahovými vlastnostmi lidí souvisí, že nejčastěji využívají práci z domova zaměstnanci v severských zemích.

BEZ DISCIPLÍNY TO NEJDE

Práce z domova je závislá na typu osobnosti. Vyžaduje totiž velkou míru disciplíny, člověk se musí naučit nepodlehnout výzvám domova. Není možné strávit den hraním karet s nemocnými dětmi, domácími prácemi ani si lehnout k filmu, který jste včera nestihli dokoukat.

FIRMY UŠETŘÍ

Dá se očekávat, že práce z domova bude stále častější. Home office je totiž výhodný, jak pro zaměstnance, tak i pro zaměstnavatele – při správném nastavení šetří náklady. A to nejenom za energie, ale například u pracovníků, kteří bydlí někde dál, i za cestovní náhrady. Platí ovšem, že zaměstnanec musí být při práci z domova dosažitelný prostřednictvím telefonu, skypu, měl by online odpovídat na e-maily.

VÝHODNÁ KOMBINACE – KLASIKA A HOME OFFICE

Firmám doporučuje kombinaci klasického dojíždění do práce s několika dny práce home office. Firmy nejčastěji home office nabízejí na jeden až čtyři dny v měsíci. Občas se ovšem stane, že někdo tento bonus odmítne. Chce být v kontaktu s kolegy a samostatná práce mu nevyhovuje. Kdo ví, že se sám hůře motivuje a nedokáže dodržovat stanovené cíle, měl by raději volit klasickou formu práce v kolektivu.

KDE, KDY A JAK

Co poradit někomu, kdo se chystá si home office teprve vyzkoušet? Vhodné je vyčlenit si doma prostor určený jenom na práci. Vyplatí se určit si také hodiny, kdy se budete moct věnovat právě jen práci a ničemu jinému. Zároveň si lze naplánovat přestávky spojené se cvičením, procházkou nebo jinou fyzickou aktivitou.

FIRMY NEJSOU PŘIPRAVENÉ

Přes rostoucí možnost využívání home office zájem o kancelářské prostory neklesá. V praxi to znamená, že téměř každý pracovník, který pracuje doma, má nadále i své pracovní místo v kanceláři. Podle několika průzkumů téměř třetina oslovených firem nabízí nějakou formu home office. Ve skutečnosti ji ale využívá jen zhruba desetina zaměstnanců. Valná většina českých firem není zatím na home office organizačně připravena a zaměstnanci si navíc uvědomují, že práce z domova přináší i určitá rizika – nutnost větší sebekázně nebo větší zodpovědnost za organizaci času.