Popořadě

9. 12. 2006

V třebíčské porodnici přišlo na svět pět dětí, čtyři dívky a jeden chlapec. To, že personál nemocnice Nikolu s Veronikou nevědomky vyměnil, by nenapadlo ani jednu z maminek. Dětem projevovaly mateřskou lásku, kojily je a vytvářely si s nimi silné citové pouto, bez jediné myšlenky na to, že je něco jinak.

Březen 2007

Po třech měsícíh masáže ze strany svých příbuzných i kamarádů, kteří poukazovali na nepodobnost dítěte s otcem, se Libor Broža rozhodl, že podstoupí test otcovství. Měl za to, že své dceři jen nepředal dost ze své podoby. Výsledek ho ale nemile překvapil. Fakt, že dcera není jeho, obrátil pozornost k jeho ženě Jaroslavě Trojanové. Nevěra na straně ženy byla jediným logickým vysvětlením. Ona si však byla stoprocentně jistá, že nepochybila.

Září 2007

Pod tíhou argumentů, které na ni házely špatný stín, podstoupila potřebné testy. Vyšlo najevo, že ani ona není matkou dívky, kterou vychovávají. V ten moment začalo pátrání po jejich biologické dceři.

Říjen 2007

Druhý pár, který vychovával nevlastní dítě, byli Čermákovi z nedalekých Přibyslavic. Pro všechny zúčastněné bylo velmi psychicky náročné přijmout fakt, že téměř rok svého života a bezpomínečné lásky věnovali dítěti, které není jejich vlastní. Nejhůř situaci nesla Jaroslava Trojanová, protože musela obhajovat svou vlastní nevinu a vyvracet nevěru. Už na první schůzce se ale oba páry domluvily, že si děti vymění zpátky. Stalo se tak o dva měsíce později. Vše proběhlo pod dozorem psychologů a byl to postupný proces.

Po letech

Libor Broža a Jaroslava Trojanová vychovávají Veroniku a malého Dana. Plánují třetí dítě a snaží se na nepříjemnou kauzu zapomenout. Při druhém porodu nespustila žena svého syna z dohledu a nechávala si ho na pokoji i v noci. Původně ale byla zklamaná, když se dozvěděla, že čeká chlapce. Toužila po druhé holčičce, aby si mohla vynahradit ztracený rok s vyměněnou dcerou.

Manželé Čermákovi vychovávají Nikolu a Terezu. Oba jsou skoupí na slovo a nechtějí se k případu vracet.

Obě rodiny shodně odmítly směšný návrh na odškodné 300 000 korun a nakonec vymohly přes tři miliony. Žádné peníze ale nevynahradí psychickou újmu, kterou jim chyba v porodnici způsobila. Vzájemně se navštěvují a vyměněné dívky jsou spolu v kontaktu a nikdo před nimi nic z jejich minulosti netají. Obě dívky svůj úděl nesou statečně a jsou z nich veselé puberťačky.