V dřívějších dobách provázely rodičky během těhotenství, při porodu a po něm blízké, zkušené ženy. Snažily se jim na základě vlastních zkušeností radit v tom, co bylo pro nastávající matky zatím velkou neznámou. Pocit ženské soudržnosti a vzájemného pochopení dodával budoucí mamince odvahu rodit a starat se s láskou o své dítě. Svět se mění, generace žen už nebydlí ve společné domácnosti nebo komunitě, kde by si zkušenosti mohly dále předávat. Ženy ovšem i nadále potřebují někoho, kdo jim poradí, ukáže cestu, otevře náruč a dodá odvahu i pocit bezpečí. Ne vždy to však chce nebo může být manžel, partner nebo příbuzní. Na skoro zapomenutou tradicí „babictví“ tak dnes částečně navazují duly.

Mohlo by vás také zajímat: Jak se oblékat v těhotenství nebo Jak vybrat jméno pro miminko

Kdo je dula?

Název „dula“ pochází ze starořeckého „doule“, což v překladu prapůvodně znamenalo „otrokyně, služka“. Dnes si pod tímto slovem můžeme představit speciálně vyškolenou ženu, která poskytuje péči jiným ženám během těhotenství, porodu, šestinedělí a kojení.

Nonstop servis

Samotný kontakt s dulou nezačíná těsně před porodem. Dula může pomoci s celkovou přípravou na narození dítěte. Probere s rodičkou porodní plán i to, co si maminka přeje a co považuje za důležité, podrobně jí popíše porod, absolvuje s ní potřebná cvičení, poradí s výběrem porodnice a porodníka... Pokud by budoucí matka chtěla využít jejích služeb, je dobré dulu kontaktovat nejméně dva týdny před termínem porodu. Vhodná jsou alespoň tři setkání, během kterých se ženy lépe seznámí. Rodička pak dokáže snáze odhadnout, jestli jí bude dula vyhovovat i po lidské stránce.

Těsně před porodem by měla být dula matce k dispozici celých 24 hodin. Stačí jí zavolat po prvním náznaku, že už se miminko „klube“, dula přijede k mamince domů a bude ji doprovázet do té doby, než dítě přijde na svět. Od věci také není, ověří-li si budoucí matka kvalifikaci a praktiky duly u jejích předchozích rodiček. To jsou nejlepší reference.

Služby duly nehradí pojišťovna, maminky by se tedy měly s dulou předem domluvit na finančních podmínkách.

Pomoc u porodu

Chybnou domněnkou, která bývá často mýtem i v porodnicích, je, že dula patří mezi vyškolený zdravotnický personál a bude se tedy plést do práce odborníků. Není to tak. Dula dodává rodičce jen psychickou podporu, aby se necítila mezi neznámými lidmi osamělá. Dula zpravidla nemá žádnou zdravotní kvalifikaci a matce může poradit jen kupříkladu se správným dýcháním a uvolněním napětí během kontrakcí. Je to spíše taková společnice, která ve fundovanější míře zastupuje roli otce.

Funguje tu i podvědomá reakce, že když nebude rodička v sále jen sama s porodníky, budou se k ní všichni chovat o něco přívětivěji.

Většina dul má za sebou i porod vlastního dítěte, takže dokáže z přímé zkušenosti ovlivnit chování budoucí matky. Platí ovšem pravidlo, že by měli být zdravotníci v porodnici upozornění na přítomnost duly u porodu. I oni se totiž musí připravit na fakt, že v sále bude kromě rodičky ještě někdo jiný.

Otec u porodu

I když rodičku doprovází dula, přítomnost budoucího otce se samozřejmě nevylučuje. (Vždy je nutné se ohledně účasti dalších osob při porodu domluvit s porodníky!) Dula znamená v tomto případě pomoc pro oba. Dnes je běžné, že u porodu bývá i tatínek, a tak se od něj jaksi očekává, že ví, co má dělat. Ve skutečnosti to tak není. Mnozí otcové bez předchozí přípravy pociťují během porodu bezradnost. Někteří mají o ženu a potomka strach, nevědí, co můžou, a co nikoli. A tak rádi uvítají podporu. Proto je dobré, je-li u porodu i dula – umí otce usměrnit, uklidnit, sejme z něj břemeno určité zodpovědnosti. A čím je muž připravenější a uvolněnější, tím více citové opory může poskytnout své rodící partnerce.

Jak se stát dulou

Pokud se žena rozhodne stát dulou, je nezbytné, aby prošla výcvikem. U nás se vzděláváním dul zabývají dvě profesní organizace, Česká asociace dul (www.duly.eu) a České duly (www.mojedula.cz). Ženy procházejí 2,5letým a 3,5letým výcvikem, během něhož získávají znalosti z oboru medicíny, psychologie, legislativy, kojení a péče o dítě. Jsou vázané etickým kodexem, procházejí pravidelnou supervizí a následným vzděláváním.