Vánoční přání v posledních letech nějak nenápadně zmizela z poštovních schránek a přestěhovala se do schránek e-mailových a na displeje mobilních telefonů. Všimli jste si? A také na vás padá nostalgie při prohlížení vánočních pohlednic, které máte schované z doby minulé? Sebesrdečnější blahopřejnou esemesku si nemůžete schovat na památku, ani si ji vystavit v kuchyni, a to je trochu škoda. Přitom není nic snadnějšího, než se k hezké tradici ručně psaných vánočních a novoročních přání vrátit. A právě teď je na to ta pravá chvíle!

Tip KAFE:cz

Kolotoč předvánočních příprav se totiž ještě neroztočil na plné obrátky, takže jeden večer – nebo pošmourné víkendové odpoledne – klidně můžete věnovat tomu, že si sednete se štosem pohlednic a oprášíte notes s adresami starých přátel. Pošlete-li jim své přání začátkem prosince, budou mít ještě dost času vám to oplatit!

Kupované, nebo vlastnoruční přání?

Vybírat samozřejmě můžete do aleluja: vedle úplně obyčejných pohlednic s fotkou zasněžené krajiny nebo vánočního stromku seženete i výpravná, málem umělecká dílka vytvořená nejrůznějšími technikami. Můžete ale také zkusit dát svým dětem do ruky zlatý a stříbrný fix a čistou přeloženou čtvrtku a nechat je, ať se vyřádí na vánoční téma (předtím ovšem dohlédněte na to, aby si umyly ruce). Hezkým nápadem jsou také novoročenky neboli péefka, vytvořená z rodinných fotografií.

Komu pohlednice posílat?

To je jednoduché: přání pošlete těm, na které před Vánoci opravdu myslíte. Především starým přátelům, se kterými nemáte čas se setkat. Opravdu není nutné posílat pohlednici manželově pratetě z pátého kolena (s výjimkou toho případu, že prateta je stará, osamělá a ke svému prasynovci má silný citový vztah).

Už jste napsala Ježíškovi?

Tuhle scénku jistě dobře znáte. Nejspíš jste ji už někdy prožila na vlastní kůži. Odehrává se na Štědrý večer pod vánočním stromkem. Hlavními aktéry jste vy sama a dárce, který to myslel dobře (zkráceně DKTMD), a přihlížející rodinní příslušníci.

Vy (berete do ruky dárek a čtete jmenovku): Tohle je pro mě!
Dárce (natěšeně): Copak to asi bude?
Vy (jak dárek rozbalujete, zmocňuje se vás zlověstná předtucha).
Dárce (ještě natěšeněji): Čímpak tě to ten Ježíšek asi překvapí?
Vy (konečně odstraníte papír a vidíte, že zlověstná předtucha se naplnila: je to další kuchyňský přístroj, který jste nikdy nechtěla, nikdy se nenaučíte ho používat, a navíc stál spoustu peněz): No teda! To jsem opravdu nečekala! Co to vlastně je? Aha... (čtete na obalu výrobku)... robot na rozmělňování kuchyňského odpadu. To je krása. To muselo stát peněz. (V duchu počítáte, že za tuhle sumu jste mohla mít nové boty a parfém k tomu.)
Dárce: Paráda, viď?
Vy (snažíte se vypadat vesele): Děkuju, Ježíšku. Neměl sis dělat takovou škodu.

  • Aby se tato scénka, dobře známá z většiny českých domácností, u vás na Štědrý večer už neopakovala, preventivně letos napište Ježíškovi. Buďte si jistá, že Vánoce tím neztratí ani kousíček svého kouzla, právě naopak! Vždyť děti to přece dělají také tak a ve svých dopisech Ježíškovi svá přání nijak necenzurují!

Pokud se dárci, který to myslí dobře (ať už je jím váš manžel nebo třeba vaše matka), včas svěříte s tím, co si opravdu přejete k Vánocům, velmi mu tím ulehčíte život a sobě ušetříte další nepříjemná překvapení. Dejte mu na výběr z několika možností a nezapomeňte mu také sdělit, kde se váš vytoužený dárek dá koupit.

KAFE.cz zjistilo

Již sedmnáctým rokem funguje na Božím daru Ježíškova vánoční pošta. Měsíc před Vánoci se zde začínají hromadit pohledy a vánoční přání z celého světa. Jejich pisatelé mají jedno společné - chtějí mít na svém přání originální Ježíškovské poštovní razítko. Letošní razítko navrhl akademický malíř a grafik Pavel Sivko. Získat Ježíškovské poštovní razítko je velmi jednoduché. Přání s nalepenou známkou a napsanou adresou toho, komu přání posíláte, vložte do obálky a pošlete na adresu:

Vánoční pošta
362 62 Boží Dar

Ježíškova vánoční pošta bude na Božím Daru úřadovat od 1. do 23. prosince.

P. S. Už nyní si zadělejte těsto na perníčky a nechte ho odpočívat do příštího týdne. Příští týden totiž začneme péct!