Diskutujte: Kolik druhů cukroví pečete a nechala byste se do pečení nutit?

„Copak jsem služka? Mám dojem, že si to někdy myslí,“ rozčiluje se Marta (29). „Partner je puntičkář a vyžaduje po mně opravdu dokonalý vánoční úklid. Kromě toho ale chce, abych pekla desítky druhů cukroví. Sama ho skoro nejím, a tak jsem chtěla připravit maximálně pět druhů. Jenže on se do mě pustil, že to snad nemyslím vážně a že očekává druhů minimálně dvacet, jako to dělala jeho matka. Nepřijde mi to normální. Chodím do práce, starám se o děti, nemám na to čas ani sílu,“ stěžuje si.

Věděli jste, že:

  • 80 % rodin peče domácí vánoční cukroví.
  • V 56 % domácností pečou cukroví jen ženy, ve 35 % pak společně s dětmi.
  • 19 % rodin peče maximálně čtyři druhy cukroví.
  • 62 % domácností má na Vánoce pět až deset druhů cukroví.
  • 22 % rodin peče jedenáct a více druhů vánočního cukroví.

Partner po mě chce třicet druhů. Je to normální?

„Pečení cukroví nepatří mezi moje oblíbené činnosti. Sama ho nejím vůbec a peču jen kvůli partnerovi. Letos se chystám udělat deset druhů. Jenže přítel mi neustále nadává, že jsem líná jak veš, že to snad nemyslím vážně, nenapéct alespoň třicet druhů. Jako vzor mi předhazuje tchýni, která peče měsíc v kuse a mohla by si otevřít cukrárnu. Nevadí, že to nesní. Dělá to proto, aby se mohla chlubit. Dokonce si to i fotí! Jenže já taková nejsem a péct tolik druhů opravdu nechci. A doma se kvůli tomu hádáme,“ vypráví Ester (33).

Něco upečte, něco kupte a máte druhů dost

Mít na stole pár druhů cukroví k Vánocům patří, ale nikde není psané, že je musíte péct. Pokud jste časově vytížená, nebo se vám do pečení prostě nechce, můžete je bez problémů koupit. Lidé často volí kombinovanou variantu – něco upečou doma, aby se neřeklo, a k tomu pár druhů cukroví dokoupí. Snadno tak získají oněch pět až deset druhů, které má podle průzkumů na slavnostní tabuli víc než polovina domácností.

Chce desítky druhů? Ať si je upeče!

Pokud vás partner nutí do pečení kvanta cukroví, které u vás paradoxně ani nikdo nejí, nenechte se. Vy jste hospodyňka a upečte, na co vám stačí čas a síly. Chce-li partner třicet druhů, může si je klidně upéct sám. Nebo koupit, případně poprosit matku. Nenechejte se vydírat a tlačit do kouta.

  • Vánoce jsou svátky klidu, a tak byste se neměla nervovat a stresovat. Zvláště ne kvůli počtu cukroví na vánoční tabuli.

Zajímavost KAFE.cz:

Ve Velké Británii způsobilo jedlé zlato senzaci už před dvěma lety. Řada cukrářů i kuchařů nabízela speciality s tímto neobvyklým »kořením«. I vy si můžete zakoupit speciální kořenky s dekoračními krystalky nebo s plátky zlata a stříbra. Jedna vás vyjde zhruba na 400 Kč. U nás se však špatně shání, a tak pokud si letošní vánoční cukroví nestihnete ozdobit zlatem, dobroty na Velikonoce určitě pozlatit stihnete.