1. Vyberte si materiál

První, co musíte udělat, je vybrat si odpovídající podlahovou krytinu, která bude do vašeho bytu vhodná. Dobře si vše promyslete – takové linoleum se sice dobře udržuje, ale může vás studit…

2. Změřte místnost a nakupte

Jakmile se rozhodnete, změřte velikost místnosti a pro jistotu si vytvořte rezervu v podobě pár decimetrů navíc. Začíná cesta do prodejen koberců a lin, protože zlaté pravidlo zní, že ačkoliv se vám vždy zdálo, že v tomto ohledu je vzorů a zboží dostatečný výběr, tak právě to, co sháníte vy, nikde nemají. Po prozkoumání několika obchodů zvolíte kompromis a necháte si vámi vybranou krytinu odvézt domů.

3. Krytinu položte

Holá podlaha v novém bytě už volá po kvalitním pokrytí. Rozrolujte tedy koberec nebo lino a takzvaně ho posaďte. S rozprostřeným kobercem se již těžko pohybuje, proto, pokud ho budete potřebovat ještě kousek šoupnout, vyřešte to poskoky ve směru posunutí. Chce to ale trpělivost – po pár skocích teprve získáte ten správný grif.

4. Koberec zařízněte

Krytinu vmáčkněte do rohů, zlomte, a zbylé kusy uřízněte nožem na koberce. Nejprve veďte řez po rubu koberce a dokončete ořez na líci. Na lino můžete použít i lepidlo, podlepovací pásku nebo zateplení.

5. Koberec zatěžkejte

Když je koberec nebo lino položené, můžete zatížit jeho rohy, a tak ho nechat do druhého dne, aby si skutečně kvalitně lehl. Tak jako tak, finálnímu položení na míru se krytina přizpůsobí až pod nábytkem. Možná vám to zabere celý den, ale výsledek přispěje vašemu pocitu samostatnosti. Svého bytu si budete užívat víc, když v něm necháte také trochu svého potu.

Tipy Kafe.cz: