V případě vysokoškoláků jde už vlastně spíš o pracovnu. Studentská pracovna se dnes vzhledem i zařízením čím dál více blíží spíše kanceláři. Už dávno odzvonilo barevným plyšovým hračkám a zdem polepeným plakáty či vlastnoručně kreslenými obrázky. Ani tak by ale pokoj vysokoškoláka neměl působit chladně a neosobně. Dekorace a doplňky, které si sami vyberete, vdechnou místnosti kouzlo, které vás bude provázet po celý školní rok!

Světlo a vzduch – to je hlavní

Při zařizování pokoje myslete na to, že obzvlášť ve zkouškovém období v něm strávíte podstatnou část dne. Světlá a dostatečně větraná místnost je předpokladem úspěchu. Šero a těžký vzduch nepůsobí pozitivně na soustředění, ani na paměť. Zato vám zaručeně ztěžknou víčka a budete ospalí. V takovém stavu se toho opravdu moc nenaučíte.

Co vybrat obzvlášť pečlivě? Pracovní stůl!

Dominujícím prvkem pokoje by měl být prostorný pracovní stůl, kam se kromě nezbytného počítače vejdou také knihy nebo poznámkový blok. Čím víc bude mít přihrádek a zásuvek, tím líp. Malá stolní lampička ve veselých a výrazných barvách vám nejen posvítí na učebnice za dlouhých nocí, ale také rozjasní pokoj za denního světla.

Dobrá židle je základ

A jak už to tak chodí, ke stolu patří židle. Ale ne jen tak ledajaká! Kvalitní otočnou židli oceníte zvláště při psaní seminárních prací a při dlouhých hodinách prosezených u studia. Nebojte se investovat, nevhodná židle v kombinaci se špatným uspořádáním pracovního prostředí způsobuje bolesti zad.

Kafe.cz zjistilo

  • Jak správě nastavit židli? V kolenních, kyčelních a hlezenních kloubech by při správném sedu měl být úhel 90 stupňů!
  • Při opření paží o stůl, při práci s klávesnicí a myší by ramena neměla být vytažena nahoru, předloktí se má opírat o desku stolu.
  • Při časté práci s počítačem se vyhnete přetížení a zánětlivým změnám úponů drobných svalů ruky, a to použitím gelové podložky.
  • Monitor počítače umístěte přímo před sebe, předejdete tak bolestem v oblasti krční páteře.

Další vychytávky

Ne každý ale vydrží několik hodin sedět u učení. Měkoučká pohovka, široká postel nebo pestrý koberec přímo vybízejí k tomu rozložit všechny sešity, poznámky a knihy, pohodlně se natáhnout a trochu si odpočinout. Přece si to zasloužíte!

Když je málo místa…

Do studentského pokoje dobře zapadne třeba barevná rozkládací pohovka, která přes den nezabere moc místa, usadíte do ní návštěvu a na noc se promění v pohodlné lůžko. Pokud i vy neustále bojujete s nedostatkem prostoru, vyzkoušejte praktickou patrovou postel. Spát budete jako na nebesích a pod postel se vejde třeba psací stůl nebo šatní skříň!