Podzim je tady: Máme pro vás čtyři FANTASTICKÉ RECEPTY NA ŠTRÚDL, které určitě neznáte!

Štrúdl, nebo chcete-li závin, patří mezi nejoblíbenější české dezerty. Tradičně se dělá s jablky, my vás ale naučíme, že vám závin může chutnat případně i bez jablek!

Jablečný závin se zmrzlinou

Co budete potřebovat:

na závin:
150 g hladké mouky
75 ml vlažné vody
sůl
1 lžičku bílého vinného octa
rostlinný olej na potření

na náplň:
500 g jablek
30 g rozdrobených piškotů
mletou skořici
rozinky
nastrouhanou citronovou kůru
rozpuštěné máslo
moučkový cukr

Postup:

1. Těsto na závin: zpracujte veškeré suroviny, dokud nezískáte hladké těsto. To potřete olejem a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě.

2. Náplň: oloupejte jablka, nakrájejte na menší kousky a v misce smíchejte spolu s cukrem, skořicí, citronovou kůrou a rozinkami. Nakonec přidejte rozdrobené piškoty, aby se vše spojilo.

3. Vyválejte tenký plát těsta, pokryjte jablečnou náplní a zaviňte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 14 minut. Upečený závin po vychladnutí nakrájejte na plátky, posypte moučkovým cukrem a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.

Tip Kafe.cz:

  • Chcete-li ozvláštnit chuť, přidejte k jablečné náplni maliny či rybíz a místo vanilkové zmrzliny servírujte závin se zmrzlinou jahodovou nebo z lesního ovoce.

čtenářů si právě čte tento článek