Mohlo by vás také zajímat: Profesionálky radí: Rychlé tipy na úklid nebo Test: Jste zastánkyní pořádku?

Věděli jste, že:
  • 70 % žen používá k vytírání podlahy univerzální čisticí přípravek.
  • 30 % žen vybírá prostředky dle typu podlahy.
  • 15 % žen v obchodě důkladně studuje etikety.
  • 70 % žen umývá podlahy minimálně jednou týdně.

Laminát

Laminát se vzhledem podobá dřevu, ale je levnější, a tedy i velmi populární. Pokládka je rychlá a odolnost poměrně vysoká.

Běžná údržba
Povrch zametejte smetákem, vysavač, který nemá nástavec na hladké povrchy, raději vůbec do ruky neberte - podlaha by se mohla poškrábat.
Laminátu, podobně jako dřevu, škodí vlhkost, a tak je třeba umývat jej řádně vyždímaným mopem či hadrem. Podlahu vytírejte po směru jednotlivých lamel, zabráníte tak vniknutí vody mezi spáry. Volte čisticí prostředky určené na laminát nebo se držte doporučení výrobce.

Další péče
Nepoužívejte přípravky vytvářející na podlaze ochranný film, jako jsou vosky, laky nebo mýdlo, které na podlaze zanechají mapy. Vyvarujte se též brusných čisticích prostředků nebo přístrojů používajících k čištění páru.

Náš Tip: Do kuchyní nebo prostor, kde může přijít podlaha do kontaktu s vodou, doporučujeme nanést ochrannou vrstvu impregnace spár.

Dřevo

Podlaha ze dřeva je kvalitní, krásná a dlouho vydrží.

Běžná údržba
Pro každodenní údržbu používejte nejlépe jemný smeták, případně vysavač s nástavcem na parkety.
Dřevo nesnáší vlhkost, takže si podlahu v obývacím pokoji nepleťte s lodní palubou a vodou opravdu šetřete. K jejímu mytí používejte co nejméně vlhký mop z bavlny nebo mikrovlákna.

Další péče
Oleje a vosky pro zvýraznění lesku a struktury lze použít, ale pouze ty, určené přímo pro daný typ vaší dřevěné podlahy.

Náš tip: Důležité je pozorně číst návod na použití čisticích prostředků, především jaké množství a do jak teplé vody je přidat. Některé se dokonce neředí vůbec.

Dlažba

Keramická dlažba je praktická, trvanlivá a dobře se udržuje. Je vhodná zejména do koupelen, předsíní a kuchyní.

Běžná údržba
Postačí pravidelné vytírání mopem a vodou se saponátem. Dobrým pomocníkem na dlažbu i kachličky je ocet, který dokáže odstranit vodní kámen. Stačí povrch potřít octovou vodou a poté znovu umýt. Pozor dejte na přípravky, obsahující abrazivní částečky, které by mohly povrch keramické dlažby poškodit.

Náš tip: Zářivou barvu spárám v dlažbě vrátí parní čistič. Pokud ho nemáte, zkuste Savo, které do spár naneste a nechte chvíli působit. Jako babský recept můžeme doporučit „kašičku“ z trochy vody a kypřicího prášku, kterou na spáry naneste a poté důkladně vydrhněte kartáčkem.

Linoleum

Podlahy z PVC jsou levné, jejich pokládka snadná a nabídka dekorů rozmanitá.

Běžná údržba
K péči o linoleum budete potřebovat pouze smeták, mop a saponát. Nedoporučuje se používání agresivních čisticích prostředků a pokud odstraňujete skvrny, vždy podlahu umyjte teplou vodou.

Náš tip: PVC škodí vlhké skvrny a málo vyždímaný mop. Vodu proto nenechávejte na povrchu dlouho a vytírejte dosucha.

Marmoleum

Je obdobou klasického linolea, nicméně vyrobeno je z čistě přírodních materiálů.

Běžná údržba:
Prach a drobné smetí odstraňujte pomocí prachového mopu. Na běžný úklid používejte dobře vyždímaný mop a vodu, do které můžete přidat speciální přípravek na tento typ podlah, který prodlužuje jejich životnost. Pokud se objeví skvrny, odstraňujte je opatrně, jemným hadříkem a na drsné kartáče raději zapomeňte.

Další péče:
Zhruba jednou ročně se povrch doporučuje impregnovat speciálními přípravky (např. Monel), které prodlužují životnost podlahy.

Korek

Korek je příjemný, teplý a tlumí kroky.

Běžná péče
Korkovou podlahu vytírejte dobře vyždímaným mopem, vodou a saponátem. Nikdy nepoužívejte drsné čisticí prášky a pasty!

Další péče
Občas použijte vosk na korkovou podlahu.

Postup, jak správně vytírat podlahu

  • Nejprve ukliďte v místnosti vše ostatní (umyjte okna, utřete prach), podlahu nechejte až na úplný závěr.
  • Dřív, než začnete s mytím, nejdříve podlahu důkladně zameťte. Pokud máte vysavač, je lepší vysát, protože tak nejlépe odstraníte usazený prach. Vždy však závisí na konkrétním druhu podlahy.
  • Jakmile máte zameteno, přijde na řadu mop. Na podlahy v domácnosti je ideální plochý, kterým jde práce rychleji od ruky. Navíc potah z mikrovlákna pojme i tu nejjemnější špínu. Dbejte na to, aby mop byl vždy spíš sušší než mokrý, při vytírání jím opisujte osmičky.