Co je pneumokok?

Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je bakterie, která se běžně vyskytuje ve sliznici úst, nosu a horních cest dýchacích. Tohoto malého „nezbedu“ má ve svém nosohltanu více než 10 % zdravých dospělých a přibližně 60 % dětí. Když má člověk silnou imunitu, nezpůsobuje mu pneumokok žádné potíže. Problém nastává ve chvíli, kdy je organismus oslabený. Tohoto stavu pneumokok využije a najde si cestičku do míst, kam nepatří, a vyvolá tam závažnou infekci.

Jak pneumokok vypadá?

Pneumokok je kulovitá bakterie velká zhruba 2 mikrometry (mikrometr je tisícina milimetru). Zpravidla se shlukuje do dvojic, a proto pod mikroskopem vypadá jako kávové zrnko.

Jaká je inkubační doba?

Pokud bakterie vnikne do části těla, kde nemá co dělat, trvá přibližně 1 až 3 dny, než se objeví první příznaky onemocnění. Jedná se o kapénkovou infekci přenášenou kašlem. Nakazit se můžete od nemocného člověka i od bacilonosiče. A stejně jako u všech nemocí i zde platí, že větší riziko nákazy je v zimních měsících.

Jsou k pneumokokům opravdu nejnáchylnější malé děti?

Ne tak docela. Přestože se říká, že jsou pneumokokovými infekcemi nejvíce postiženy děti do dvou let, není to tak úplně pravda. Další velkou rizikovou skupinou, ve které se může toto vážné onemocnění vyskytnout, jsou lidé starší 65 let.

Jak se pneumokoková onemocnění projevují?

Ve většině případů dochází k infekcím postihujícím jednotlivé orgány (záněty středního ucha, horních cest dýchajících, lehčí zápaly plic). Ovšem v případě, že pneumokok pronikne do krevního řečiště, je situace vážná. Nemocný má horečku, zimnici a třesavku a je zesláblý natolik, že není schopen se sám o sebe postarat. V případě zánětu mozkových plen nemocní trpí mimořádnými bolestmi hlavy a postupně ztrácejí vědomí. Pneumokokové zápaly plic jsou častými komplikacemi chřipky či jiných viróz, přičemž nemocný může, zvláště je-li v seniorském věku, zemřít.

Proč jsou ohroženi lidé vyššího věku?

Pneumokok postihuje především chronicky nemocné osoby a jedince s oslabenou imunitou. Se zvyšujícím se věkem stoupají rizika onemocnění, ale i závažnost jeho průběhu, a řada případů končí i přes veškerou lékařskou péči smrtí. Proto by právě lidé v důchodovém věku neměli očkování podceňovat.

Jak se pneumokok léčí?

Antibiotiky, tedy stejně jako jiná bakteriální onemocnění. V současné době je ale největší problém v tom, že si pneumokok vypěstuje proti běžně dostupným antibiotikům odolnost, a léčba se tak stává méně účinnou. Jedinou prevencí, která prokazatelně zabírá, je očkování.

Kromě dětí a seniorů, kdo další je v ohrožení nákazy?

Pneumokoková infekce se může vyskytnout u všech, jejichž organismus není dostatečně silný na to, aby vzdoroval. Jedná se zejména o kuřáky, diabetiky, astmatiky a osoby trpící rakovinou a chronickým onemocněním srdce.

Proti čemu konkrétně nás očkování může ochránit?

Očkování pomáhá chránit před invazivními pneumokokovými onemocněními zahrnujícími sepse, meningitidy či záněty plic s přítomností bakterie v krvi. V zemích, kde proti pneumokokovým infekcím očkují plošně všechny děti, poklesl výskyt závažných onemocnění způsobených pneumokoky až o 94 %.

Je třeba po očkování dodržovat nějaký zvláštní režim?

Ani ne. Všechna očkování představují pro organismus jistou zátěž, proto můžete být trochu unavení, zimomřiví, mít sníženou chuť k jídlu nebo cítit mírnou bolest v místě vpichu. V den očkování nepijte alkohol a nepřehánějte to se sportem.

Kolik to stojí?

Nejmenším dětem v kojeneckéjm věku hradí očkování zdravotní pojišťovny, a to od 1. ledna 2010. V ostatních případech si očkování musíte zaplatit sami, přičemž cena závisí na zvolené vakcíně.